Nyheter

 1. Covidbevis kan användas i allt fler länder utanför EU

  EU:s digitala covidbevis introducerades 1 juli. I Sverige har över 4,6 miljoner covidbevis utfärdats. Nu kan du använda covidbevis i allt fler länder utanför EU.

 2. Nya NGS-tjänsten ska förbättra informationsutbytet i vård och omsorg

  Nu öppnar E-hälsomyndigheten en ny tjänst för nationella gemensamma e- hälsospecifikationer (NGS). NGS-tjänsten erbjuder från start en katalog med uppgifter om e-hälsospecifikationer och rådgivning om hur de tas fram. Syftet är säkrare informationsutbyte vilket gynnar patienter och brukare och sparar tid inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.

 3. Resa på höstlovet? Hämta nytt vaccinationsbevis om giltighetstiden har gått ut

  Den 1 juli öppnade tjänsten Covidbevis.se och redan efter en vecka hade en miljon vaccinationsbevis hämtats ut. I skrivande stund har fler än 4 miljoner vaccinationsbevis utfärdats. Inför höstlovet vill E-hälsomyndigheten påminna om att det kan vara dags att förnya ditt vaccinationsbevis.

 4. Nu kan du hämta vaccinationsbevis till dina barn som är vaccinerade mot covid-19

  Genom att logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se kan du hämta vaccinationsbevis till dina barn.

 5. Nu blir läkemedelsanvändningen bättre för gravida och ammande kvinnor

  Farmaceuter på landets öppenvårdsapotek använder E-hälsomyndighetens Elektroniskt expertstöd (EES) som stöd för att se hur ett recept passar in med kundens övriga läkemedel. Nu ger EES även information om hur läkemedlen påverkar fostret under graviditeten och barnet som ammas.

 6. E-hälsomyndigheten ska undersöka om fler vaccinerade grupper kan få covidbevis

  Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att undersöka möjligheten till en så kallad manuell rutin för utfärdande av covidbevis i de fall där ordinarie rutiner inte fungerar. Exempelvis till svenskar som vaccinerats i tredjeland men som flyttat tillbaka till Sverige eller vistas här under en längre tid.

 7. Fler än tre miljoner covidbevis utfärdade

  1 juli blev det möjligt att hämta covidbevis i form av vaccinationsbevis. Därefter har även testbevis (bevis på negativt covid-19-test) samt tillfrisknandebevis (bevis på ett tidigare positivt covid-19-test) lanserats.

 8. Fel i testbevis: Så gör du om du har ett testbevis där ditt mellannamn saknas

  Under en period har E-hälsomyndigheten inte kunnat skapa testbevis på ett korrekt sätt för personer som har mellannamn (extra efternamn). Mellannamnet har inte kommit med i testbeviset.

 9. Tillfrisknandebevis för resor behövs inte för den som är vaccinerad

  Nu finns den tredje typen av covidbevis, tillfrisknandebevis, tillgängligt för den som ska resa. EU:s regler för hur tillfrisknandebevis ska vara utformat gör att få personer i Sverige kommer i fråga för ett sådant bevis. Endast den som provtagits av utbildad vårdpersonal med ett så kallat NAAT-test kan omfattas.

 10. Möjligt att få ett covidbevis på negativt test

  Nu går det att få covidbevis som visar att du har testat negativt för covid-19. Bevisen kan användas för resor i Europa. På E-hälsomyndighetens webbplats finns en uppdaterad lista över vårdgivare som är anslutna till tjänsten Covidbevis.