error

Driftinformation

E-hälsomyndighetens driftleverantör har störningar som påverkar recepttjänsten. Just nu kan det kan ta lite längre tid att hämta ut läkemedel på apotek.

Mer om störningarna i recepttjänsten

Nyheter

 1. Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet

  Från och med den 1 januari 2022 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 350 kronor till 2 400 kronor. Det innebär att den som handlar läkemedel på apotek kan få betala ikapp för att hamna rätt i högkostnadstrappan vid det första uttaget efter årsskiftet.

 2. Vaccinerade i tredjeland kan snart få vaccinationsbevis

  Regeringen har beslutat att E-hälsomyndigheten ska få skriva ett avtal med Statens servicecenter som innebär att den som är folkbokförd i Sverige men har vaccinerats i tredje land kommer att få tillgång till ett vaccinationsbevis. Tjänsten väntas tas i bruk senast den 1 februari 2022.

 3. Hämta vaccinationsbevis digitalt tar bara några få minuter

  Du som snabbt vill ha ett vaccinationsbevis och kan använda en digital tjänst, hämta gärna ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se. Det kan även du som de senaste veckorna skickat in en blankett göra, så slipper du vänta. Just nu är handläggningstiden hos E-hälsomyndigheten upp till sex veckor.

 4. Recepttjänsten fungerar normalt igen

  De störningar som drabbade recepttjänsten under tisdagen den 14 december är åtgärdade. Nu fungerar det som vanligt att förskriva och expediera recept.

 5. E-hälsomyndigheten arbetar för att fler ska få vaccinationsbevis

  Just nu får E-hälsomyndigheten frågor om det går att få ett vaccinationsbevis för den som är vaccinerad utanför EU eller om man saknar svenskt person- eller samordningsnummer. Här svarar myndigheten på några av de vanligaste frågorna.

 6. Vaccinationsbevis börjar användas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

  Från den 1 december kan vaccinationsbevis användas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare inomhus. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis i dessa sammanhang.

 7. Så skriver du ut blankett för att beställa vaccinationsbevis

  Just nu är det många som ringer till E-hälsomyndigheten för att beställa blankett för vaccinationsbevis. Du kan skriva ut den på myndighetens webbplats eller ta hjälp av någon annan som har tillgång till skrivare. Snabbaste sättet att få ett vaccinationsbevis är att använda den digitala tjänsten Covidbevis.

 8. Med e-legitimation går det snabbt och enkelt att få vaccinationsbevis

  Från den 1 december 2021 kan vaccinationsbevis användas som smittskyddsåtgärd på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Beslutet gäller personer som är 18 år eller äldre.

 9. Alla kan hjälpa till att skydda antibiotikan

  Antibiotika är en förutsättning för behandling av svåra sjukdomar och räddar liv. Samtidigt ökar antibiotikaresistensen. Den här veckan medverkar E-hälsomyndigheten i Skydda antibiotikan, en myndighetsgemensam kampanj.

 10. Covidbevis gäller i Georgien, Moldavien, Nya Zeeland och Serbien

  Nu accepteras covidbevis även i Georgien, Moldavien, Nya Zeeland och Serbien. Totalt gäller nu covidbevis vid inresa till 49 länder.