Nyheter

 1. Nytt digitalt stöd hjälper hälso- och sjukvården samt socialtjänsten att förstå lagen

  ​En ny utbildning om digital verksamhetsutveckling i vården lanseras nu på https://div.socialstyrelsen.se. Där har Socialstyrelsen och eHälsomyndigheten bland annat tagit fram ett batteri med klargörande frågor och svar som rör journalföring och dokumentation – ett digitalt pedagogiskt stöd.

 2. Räkneexempel: höjt tak i högkostnadsskyddet

  Här följer information som gäller för apotekskunder som sedan 2017 är inne i en befintlig högkostnadsperiod och som köpt förmånsberättigade läkemedel för mer än 1 100 kronor.

 3. eHälsomyndighetens tjänster fungerar men problem med frikort kvarstår

  Efter utredning av ett stort antal inrapporterade ärenden ser vi att det inte är något fel i beräkningstjänsten hos eHälsomyndigheten. Problemen som uppstått handlar om konsekvenser av höjningen av högkostnadsskyddet i form av ändrade rabattnivåer. Dessutom ser det ut att finnas behov av tekniska anpassningar mellan vissa apoteks system och eHälsomyndigheten gällande frikort utfärdade 2017.

 4. Utredning pågår av eHälsomyndighetens tjänster kopplade till högkostnadsskyddet

  Under årets första två dagar har vi tagit emot samtal med frågor om högkostnadsskyddet, då många upplevt att rabatten på förmånsberättigade läkemedel blivit alltför låg. Vi har nu konstaterat att det finns vissa problem för dem som har frikort och vi arbetar för att åtgärda dessa.

 5. Tekniskt problem leder till fel rabatt för läkemedel inom högkostnadsskyddet

  I samband med det nya året har apotekskunder drabbats av att de får fel rabatt när de hämtar ut receptbelagda läkemedel. Felsökning pågår nu och eHälsomyndigheten beklagar de besvär som kan uppstå.

 6. Höjning av högkostnadsskyddet för läkemedel

  Från och med årsskiftet höjs taket för högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 200 kronor till 2 250 kronor.

 7. Äldres läkemedelsbehandling och EES i Stockholm – anmäl dig redan nu!

  Är du farmaceut och intresserad av att lära mer om äldres läkemedelsbehandling och Elektroniskt expertstöd (EES)? Välkommen till vår utbildning våren 2018!

 8. Nu lanserar vi webbutbildning för farmaceuter

  Nu lanserar eHälsomyndigheten en webbutbildning i EES för att ge farmaceuterna ännu större möjligheter att bidra till en bättre läkemedelsanvändning.

 9. Seminarium: Dokumentation i vård och omsorg – vad säger lagen?

  ​Den 18 januari 2018 håller eHälsomyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen ett seminarium om hur patientjournal och personakt kan, och ska, användas inom vård och omsorg.

 10. Erika Burlin Hellman ny kommunikationschef