Nyheter

 1. E-hälsomyndigheten erbjuder information om Covidbevis till regioner, resebolag och andra intressenter

  Regioner, vaccinatörer, myndigheter, organisationer och företag vill – och behöver – kommunicera om Covidbevis. På E hälsomyndighetens webbplats har vi samlat informationsmaterial och länkar för dem som kommunicerar om resor, vaccinationer och Covidbevis.

 2. Så gör du för att få ett vaccinationsbevis

  Covidbevis ger dig som bor i Sverige möjlighet att få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Om du ska resa inom Europa så gör beviset att du enkelt och säkert kan visa att du är vaccinerad. Beviset kan hämtas på www.covidbevis.se som öppnar den 1 juli, men redan nu kan du förbereda dig.

 3. Värdefullt för individen att få ökad insyn och kontroll över sin data

  Att människor får ökad insyn och kontroll över de uppgifter som både offentlig och privat sektor har om dem kommer att få allt större betydelse i framtiden. Med data som individen kontrollerar kan företag och organisationer skapa innovativa tjänster. Det är en del av resultatet som fyra myndigheter nu presenterar i sin rapport till regeringen.

 4. E-hälsomyndigheten diskuterar spännande framtidsfrågor på Vitalis

  På årets digitala Vitalis den 18–20 maj deltar E‑hälsomyndigheten med ett tjugotal föreläsningar om aktuella ämnen. Ta del av det pågående arbetet med e‑hälsa inom EU och lyssna till hur E‑hälsomyndigheten jobbar med inkluderande design och digital tillgänglighet. Vi deltar också i direktsända panel- och rundabordssamtal.

 5. Vision e-hälsa 2025 diskuteras på regional e-hälsokonferens i Jämtland Härjedalen

  Tisdagen den 25 maj arrangeras en regional e-hälsokonferens i Jämtland Härjedalen som tar avstamp i Vision e-hälsa 2025 och dess strategi för 2020–2022. Värdar är Region Jämtland Härjedalen och kommuner med stöd från E-hälsomyndigheten.

 6. Nytt rekord under årets EES-vecka – med fokus på att undvika dubbelmedicinering

  Årets EES-vecka på Sveriges apotek slog nytt rekord. Nästan en halv miljon gånger använde farmaceuterna. Elektroniskt expertstöd, EES, under fokusveckan som hade temat att undvika dubbelmedicinering.

 7. Från den 1 maj gäller lagen om nationell läkemedelslista

  Den 1 maj trädde lagen om nationell läkemedelslista i kraft. Samma dag introducerade E-hälsomyndigheten det nya registret Nationella läkemedelslistan. Detta innebär flera nyheter för vården, apoteken och privatpersoner under en period på två år framåt.

 8. Apoteksaktörsavgiften för human oförändrad under 2021 men avgiften för djur höjs den 1 juli

  E-hälsomyndigheten höjer avgiften som apoteksaktörer betalar för förskrivningar till djur, medan avgiften för human är oförändrad under 2021. Till hösten kommer myndigheten att gå ut med en ny remiss av avgiftsföreskriften till apoteken om en nödvändig höjning av avgift human för 2022.

 9. Covidbeviset ska underlätta utlandsresan

  Snart kan resandet inom EU underlättas. Med hjälp av e-tjänsten Covidbevis ska invånare kunna få ett bevis på att de är vaccinerade. Tjänsten väntas lanseras i juni.

 10. Förskrivningskollen lanseras den 1 maj

  Den 1 maj 2021 träder lagen om nationell läkemedelslista i kraft. Samma dag införs de första funktionerna i den digitala tjänsten Förskrivningskollen.