Nyheter

  1. Covidbevis – en tjänst som kan användas i framtiden

    Under två års tid utfärdade E-hälsomyndigheten över 18 miljoner covidbevis till över sex miljoner personer. Covidbevisen infördes för att underlätta resor inom Europa under pandemin. Sedan den 1 juli 2023 utfärdas inga covidbevis i Sverige men E-hälsomyndigheten rekommenderar i slutrapporten att tjänsten för covidbevis hålls i beredskap även fortsättningsvis.

  2. Taket i högkostnadsskyddet blir högre vid årsskiftet

    Den 1 januari 2024 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 250 kronor, från 2 600 kronor till 2 850 kronor. Det är en effekt av att prisbasbeloppet för 2024 har höjts till 57 300 kronor.

  3. Avgiften för apoteksaktörer höjs nästa år

    E-hälsomyndighetens höjer avgiften för humanrecept från och med mars nästa år. Avgiften för djurrecept påverkas inte.

  4. Tydligare regler för tillgång till barns vårduppgifter välkomnas

    Nu har E-hälsomyndigheten lämnat sitt remissvar på utredningen om elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården (Ds 2023:26). E-hälsomyndigheten välkomnar utredningens förslag till en nationell samordning och tydligare lagstiftning.

  5. Nu blir det enklare för invånarna att överblicka sina recept i tjänsten Läkemedelskollen

    Läkemedelskollen har fått ett nytt mer användarvänligt utseende. I Läkemedelskollen kan alla invånare över 18 år på ett enkelt sätt ta del av information om sina egna, sina barns eller sina djurs recept.

  6. Apoteksaktörsavgiften för human höjs den 1 mars 2024

    E-hälsomyndigheten utreder en höjning av avgiften som apoteksaktörer betalar för förskrivningar till human, medan avgiften för djur är oförändrad under 2024. E-hälsomyndighetens föreskrifter om de avgifter som myndigheten tar ut av apoteksaktörer är nu ute på remiss.

  7. Förslag på utformning av digital tjänst för Fritidskortet

    E-hälsomyndigheten föreslår en inriktning på hur den digitala tjänsten för Fritidskort kan utformas. I den andra delredovisningen av regeringsuppdraget om ett statligt fritidskort beskriver myndigheten hur arbetet med att utreda de tekniska, juridiska, administrativa, och ekonomiska förutsättningarna fortsätter.

  8. Lägesbild ökar förmågan att förhindra och hantera brist på medicintekniska produkter

    Tillgången till medicintekniska produkter har stor betydelse för människors liv och hälsa. Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har överlämnat en slutrapport till regeringen om vad som krävs för att Läkemedelsverket ska kunna sammanställa en nationell lägesbild av tillgången till relevanta medicintekniska produkter i Sverige.

  9. Färdplan visar hur hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan

    E-hälsomyndigheten ska ta fram ett förslag till en färdplan för genomförandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården och tandvården. Delredovisningen av uppdraget, som nu lämnats till regeringen, beskriver en övergripande färdplan som sträcker sig över fem år.

  10. Nu tas nästa steg i arbetet med Nationella läkemedelslistan

    Regeringen har beslutat att tillsätta en särskild utredare för att se över möjligheterna att utveckla Nationella läkemedelslistan ytterligare. Syftet är att skapa ett mer ändamålsenligt register och att höja patientsäkerheten.