Nyheter

 1. E-hälsomyndigheten tar plats under Almedalsveckan

  Årets Almedalsvecka pågår tisdag den 27 till lördag den 1 juli. E-hälsomyndigheten medverkar under veckan i paneldebatter, rundabordssamtal och möten som rör våra frågor. Ett viktigt fokus för myndigheten är att locka nya kompetenta medarbetare.

 2. Nya uppdrag ska driva på digitaliseringen och minska vårdköer

  E-hälsomyndigheten har fått sju nya regeringsuppdrag. Tre uppdrag handlar om att den digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvården ska bli mer enhetlig. Syftet är dels en effektivare och säkrare vård för patienterna, dels en bättre arbetsmiljö för vårdprofessionerna. De övriga fyra uppdragen ska möjliggöra en nationell vårdförmedling för att minska väntetider och vårdköer.

 3. E-hälsomyndigheten slutar att utfärda covidbevis den 1 juli 2023

  EU-förordningen om covidbevis sträcker sig till den 30 juni 2023. Det innebär att E-hälsomyndigheten upphör med att utfärda covidbevis den 1 juli 2023.

 4. Europeiska nätverket för e-hälsa möts i Stockholm

  Den 1–2 juni står Sverige värd för eHealth Network-mötet. Nätverkets främsta syfte är att underlätta för patienter att få vård i ett annat EU-land. Traditionen bjuder att mötet genomförs i det land som är ordförande i EU:s ministerråd.

 5. Två specifikationer från Läkemedelsverket får status som NGS

  Nu finns två nya Nationella gemensamma e‑hälsospecifikationer i NGS‑tjänsten – E‑hälsomyndighetens katalog över e‑hälsospecifikationer.

 6. E-recepttjänsten fungerar igen

  E-hälsomyndighetens driftleverantör har under tisdagen haft störningar som påverkat e-recepttjänsten. Problemet är nu avhjälpt och tjänsten fungerar igen. Det innebär att det går att både förskriva och expediera e-recept. Du som är apotekskund kan nu hämta ut dina läkemedel på ditt apotek.

 7. Störningar i e-recepttjänsten

  E-hälsomyndigheten har för närvarande störningar som påverkar e-recepttjänsten i hela landet. Det gör att du som apotekskund inte kan hämta ut recept på apoteket. E-hälsomyndigheten beklagar det inträffade. Vi arbetar med felsökning och återkommer med mer besked så snart vi kan.

 8. Träffa E-hälsomyndigheten på Vitalis 2023

  E-hälsomyndighetens generaldirektör Gunilla Nordlöf är en av invigningstalarna på årets Vitalis den 23-25 maj. Arbetet med hälsodata på EU-nivå och samarbeten för en gemensam digital infrastruktur i Sverige är några aktuella ämnen som E-hälsomyndigheten lyfter under konferensen.

 9. Fortsatt dispens från krav på tillitsnivå 3 för SITHS-kort

  E-hälsomyndigheten har i april 2023 beslutat om ytterligare dispenser för SITHS-kort efter ansökningar från Inera. Inera har ansökt om två olika dispenser för att särskilja de olika orsakerna till att tillitsnivå 3 inte kan uppnås.

 10. E-hälsomyndigheten samlar kunskap om digitalisering i ny tjänst

  Nu finns en ny söktjänst för att underlätta för dig som arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst och vill lära dig mer om digitaliseringens möjligheter.