Nyheter

 1. Direktåtkomst till tonåringars e-recept för vårdnadshavare togs bort den 11 april

  Från den 11 april 2019 fungerar apotekens e-tjänster och e-handel för vårdnadshavare på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare. Det innebär att vårdnadshavare till tonåringar i åldern 13–17 år inte längre automatiskt kan titta på och beställa sin tonårings läkemedel via apotekens e-handel (så kallad direktåtkomst).

 2. eHälsomyndigheten på Vitalis 2019

  Under Vitalis den 21-23 maj i Göteborg är eHälsomyndigheten på plats med ett aktivt deltagande, både i montern Studio e-hälsa och i det stora programmet.

 3. Högre säkerhetskrav från 1 maj 2020 för vårdgivare och apotek som använder e-recepttjänster

  eHälsomyndigheten höjer säkerheten i sina it-system och register. Regioner, kommuner, övriga vårdgivare inklusive tandvård samt apotek och veterinärer behöver senast den 1 maj 2020 anpassa sina system till de nya kraven. Detta för att fortsatt ha tillgång till e-recepttjänsterna när Nationella läkemedelslistan träder i kraft.

 4. Kraftig ökning av EES-analyser under seniorveckan

 5. Frågor fick svar på seminarium om Nationella läkemedelslistan

  Under eHälsomyndighetens seminarium den 28 mars om patientens nytta av Nationella läkemedelslistan, var intresset stort från åhörarna. Under frågestunden ställde representanter från apotek, hälso- och sjukvården och systemleverantörer frågor till eHälsomyndigheten och de andra aktörerna som är med och skapar Nationella läkemedelslistan.

 6. Nationella läkemedelslistan på 90 sekunder

 7. Flera alternativ för framtidens läkemedelsstatistik

 8. Dags för apotekens seniorvecka

  Den 8–14 april är det åter dags för apotekens seniorvecka. Under hela veckan erbjuder farmaceuterna på landets apotek samtliga apotekskunder som är 75 år eller äldre en genomgång av kundens alla aktuella recept med hjälp av det elektroniska expertstödet EES.

 9. Så ger Nationella läkemedelslistan patienten ökad delaktighet och trygghet

  Nu kan du se filmen från eHälsomyndighetens frukostseminarium om Nationella läkemedelslistan. Runt 100 personer från vården, apoteken, systemleverantörer och olika myndigheter deltog på plats.

 10. Nya lösningar krävs för fortsatt e-handel av tonåringars läkemedel

  Det pågår arbete i apoteksbranschen för att vårdnadshavare ska kunna e-handla receptbelagda läkemedel till sin tonåring – även efter eHälsomyndighetens aviserade förändringar. För att följa lagkraven och skydda tonåringars integritet behöver apoteksföretagens farmaceuter göra en bedömning av receptinformationen innan expediering i e-handel.