
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
-
Kan jag åka till vilket som helst av Statens servicecenters servicekontor som utfärdar vaccinationsbevis för svenskar som vaccinerats mot covid-19 i ett land utanför EU/EES?
Ja, du kan ansöka om vaccinationsbevis på vilket av de sex kontoren du vill. Det spelar ingen roll var du är folkbokförd så länge du är folkbokförd i Sverige.
-
Jag är vaccinerad utanför EU/EES, godkänns alla vaccin för ett svenskt covidbevis?
Vaccinet måste vara EU-godkänt eller finnas med på WHO:s lista över nödgodkända vaccin.
-
Vilka länder räknas som tredjeland?
Tredjeland är länder utanför EU/EES samt länder där det inte har varit möjligt att få ett vaccinationsbevis, trots att landet är anslutet till EU:s system för digitala covidbevis.
Tänk också på att det finns flera villkor som behöver vara uppfyllda. Du ska vara vaccinerad mot covid-19 med ett vaccin som är godkänt i EU eller ett vaccin som finns på WHO:s lista över nödgodkända vacciner. Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha en digital brevlåda. Vårdnadshavare kan söka om vaccinationsbevis till sina barn. Du, eller ditt barn ska ha fått den senaste vaccinationen i en serie i tredjeland och kunna visa upp identitetshandling och originalhandlingar om vaccinationer du fått.
-
Kan jag lämna fullmakt till någon att gå med till Statens servicecenter för att få ett vaccinationsbevis?
Nej, det går inte, varje person som söker behöver själv besöka ett av Statens servicecenters kontor som erbjuder tjänsten.
-
Vilken tillitsnivå (LOA-nivå) krävs för att logga in i Förskrivningskollen?
För att logga in i Förskrivningskollen krävs sedan 16 februari 2022 tillitsnivån LOA3. Läs mer om tillitsnivåer för e-legitimering på Diggs webbplats.
-
Vem kan få ett vaccinationsbevis på apotek?
Om du saknar e-legitimation, men har ett svenskt personnummer/immunitetsnummer och har blivit vaccinerad i Sverige så kan du vända dig till ett apotek för att få ett vaccinationsbevis.
När du önskar ett vaccinationsbevis på apotek ska du uppge ditt personnummer och kunna identifiera dig med en i Sverige godkänd id-handling.
-
Kan jag som vårdnadshavare få ett vaccinationsbevis på apotek, för mina barn?
Ja, men både du som vårdnadshavare och barnet måste ha ett svenskt personnummer.
-
Vilka id-handlingar är godkända för att identifiera sig för att få ett vaccinationsbevis på apotek?
Det är någon av följande id-handlingar:
- svenskt pass med vinröd pärm
- id-kort utfärdat av Skatteverket
- svenskt nationellt id-kort
- svenskt SIS-märkt id-kort (utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet)
- svenskt körkort
- svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet
Om du har en e-legitimation, till exempel mobilt bank-id eller Freja e-id, så kan du själv hämta ett vaccinationsbevis på www.covidbevis.se
-
Kan jag få ett vaccinationsbevis utskrivet på ett apotek, även om jag själv har en e-legitimation?
Nej, om du har e-legitimation ska du hämta ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se
-
Kan någon med min fullmakt få ett vaccinationsbevis på apotek för min räkning?
Nej, fullmakt för apoteksärenden är inte giltig för att hämta ett vaccinationsbevis. Personen som begär ett vaccinationsbevis behöver själv besöka apoteket och begära och samtycka till hanteringen.
-
Behöver jag besöka ett fysiskt apotek för att kunna få ut mitt vaccinationsbevis?
Ja, denna lösning förutsätter att du själv begär ut ett vaccinationsbevis på plats på ett apotek. Den fungerar inte på apotekens e-handelssajter.
-
Varför kan jag inte få ett vaccinationsbevis via apotekens e-handelssajter?
Denna tjänst bygger enbart på att vaccinationsbeviset begärs på ett fysiskt apotek och tjänsten är till för dem som saknar e-legitimation, det vill säga för dem som inte har möjlighet att identifiera sig digitalt.
Den som har e-legitimation kan hämta ett vaccinationsbevis på www.covidbevis.se
-
Kan jag mejla ett apotek och beställa vaccinationsbeviset i förväg, så att det är klart att hämta när jag kommer dit?
Nej, den här lösningen bygger på att du besöker ett fysiskt apotek, uppger ditt personnummer och visar en id-handling som styrker din identitet.
-
Kommer alla apotek i Sverige att erbjuda denna möjlighet, att få ett vaccinationsbevis utskrivet till sig?
Ja, tack vare samarbetet mellan apoteksbranschen och E‑hälsomyndigheten kommer alla fysiska apotek i Sverige (1 400 stycken) att kunna erbjuda denna möjlighet.
På Sveriges Apoteksförenings hemsida kan du hitta ett apotek.
-
Jag har bara fått min andra dos i Sverige, kan jag ändå få ett vaccinationsbevis på apotek?
Ja, om du har ett svenskt personnummer och kan visa en id-handling, så kan du få ett vaccinationsbevis på apotek, som visar att du fått dos 2 av 2 i Sverige. Detta förutsätter att det har gått minst sju dagar sedan du fick din andra dos, så att den har hunnit rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret.
-
Jag har fått min första dos i Sverige, men den andra i ett annat EU-land, kan jag då få ett vaccinationsbevis på apotek?
Nej, om du vill visa att du är vaccinerad med din andra dos, så behöver du begära ett vaccinationsbevis från det andra EU-landet.
Om du begär ett vaccinationsbevis i Sverige så kommer det att stå att du har fått dos 1 av 2.
-
Jag har blivit vaccinerad utanför EU/EES, kan jag då få ett vaccinationsbevis på apotek?
Nej, då behöver du kontakta Statens servicecenter som bistår svenskar som har vaccinerats mot covid-19 utanför EU/EES. Du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha en digital brevlåda.
Läs mer hos Statens servicecenter om vilka servicekontor som erbjuder denna möjlighet. -
Jag har blivit vaccinerad i Sverige, men fått mina vaccinationer registrerade på reservnummer, kan jag då få ett vaccinationsbevis på apotek?
Nej, då behöver du kontakta vården i din region. Gå till www.1177.se och se vad som gäller för att få vaccinationsbevis om du har fått dina vaccinationer registrerade på reservnummer.
-
Vad gör jag om apotekspersonalen säger att jag inte kan få ett vaccinationsbevis?
Det kan finnas flera orsaker till detta. Kanske har det gått för kort tid efter din vaccination, så att doserna inte har hunnit rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret.
Kanske har dina vaccinationer inte registrerats på ditt personnummer utan registrerats på så kallat reservnummer – i så fall ska du kontakta vården i din region som kan tillhandahålla ett vaccinationsbevis. På www.1177.se hittar du information om vaccinationsbevis för dig som fått dina vaccinationer registrerade på reservnummer.
Kanske har dina vaccinationer registrerats på samordningsnummer. Då kan du beställa ett vaccinationsbevis via denna blankett. Saknar du folkbokföringsadress ska du istället använda denna särskilda blankett. Du får då beviset skickat som rekommenderat brev till den adress som du har uppgivit.
Kanske har du vaccinerats utanför Sverige – om du är vaccinerad i något av de andra länder som är anslutna till EU:s system för digitala covidbevis så kan du begära ett bevis från det landet. Här är en lista på alla länder som ingår i systemet.
Om du är vaccinerad i ett land utanför EU/EES, men har folkbokföringsadress i Sverige och en digital brevlåda, så kan du kontakta Statens Servicecenter, som kan verifiera din dokumentation av dina vaccinationer och se till att du får ett vaccinationsbevis, utfärdat av E-hälsomyndigheten.
-
Vem kan använda sig av ett registrerat samtycke för att se en patients läkemedelslista?
En förskrivare utan vårdgivare kan vid fritidsförskrivning använda ett registrerat samtycke om patienten har beviljat ett sådant.