
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
-
Varför loggas jag inte längre in automatiskt i Läkemedelskollen om jag besökt 1177 Vårdguidens e-tjänster?
Du som är inloggad i 1177 Vårdguidens e-tjänster med Freja eID behöver nu logga in i Läkemedelskollen med en annan e-legitimation. Detta på grund av att Freja eID just nu inte är en godkänd e-legitimation. Läkemedelskollen accepterar för närvarande bankID, mobilt bankID och Telia e-legitimation.
-
Varför kan jag inte logga in i Läkemedelskollen med e-legitimationer från Freja eID?
Freja eID är just nu inte en godkänd lösning för att logga in i Läkemedelskollen. Läkemedelskollen accepterar för närvarande bankID, mobilt bankID och Telia e-legitimation. E-hälsomyndigheten arbetar för att Freja eID Plus ska bli en godkänd lösning för att logga in i Läkemedelskollen under år 2021.
-
Var kan jag förnya mitt recept?
För att förnya ditt recept på nätet kan du logga in på 1177.se. Där kan du skicka en digital förfrågan om att förnya receptet.
Det finns mottagningar som inte förnyar recept via nätet. Då behöver du kontakta din mottagning genom att till exempel ringa till mottagningen.
Det går inte att förnya recept på Läkemedelskollen. Läs mer om att förnya recept hos 1177.se.
-
Får en förvaltare teckna fullmakt?
Ja, som förvaltare får du registrera fullmakt för den du är förvaltare åt, både med vårdenhet och med privatperson. Det går endast att göra via blankett. Fyll i blanketten och lämna in den på valfritt apotek. Ta med legitimation och intyg som bevisar att du är förvaltare åt personen.
Det går tyvärr inte att registrera en fullmakt digitalt för den du är förvaltare åt.
-
Var kan jag avsluta en fullmakt?
Du kan gå till ett apotek för att avsluta eller återkalla din fullmakt. Apoteket behöver vara anslutet till E-hälsomyndighetens tjänst för fullmaktshantering, men det är de allra flesta apotek idag.
-
Hur länge sparas avslutade fullmakter i fullmaktsregistret?
En avslutad fullmakt sparas i 12 månader efter datum för avslut, sedan tas den bort.
-
Hur länge är en fullmakt är giltig?
Från och med den 1 juni 2020 är giltighetstiden som längst fyra år. Fullmaktsgivaren väljer själv hur länge fullmakten ska vara giltig när hen registrerar den.
Fullmakten kan när som helst återkallas av antingen fullmaktsgivaren eller ombudet. Fullmakten avslutas automatiskt om fullmaktsgivaren eller ombudet avlider, eller får skyddad identitet.
-
Hur får vi som vårdenhet tag på vårt CFAR-nummer?
Kontakta Statistiska centralbyrån alternativt er kommun eller region.
CFAR-nummer är ett arbetsställes åttasiffriga identitet. Det tilldelas arbetsstället av Statistiska centralbyråns företagsregister.
-
När avslutas en fullmakt tecknad för ett barn?
Barnfullmakter är giltiga som längst fyra år, eller fram tills barnet fyller 18 år.
-
Vem kan lämna in en fullmaktsblankett för vård och omsorg?
Alla privatpersoner och alla som arbetar på en vård- och omsorgsenhet kan lämna in en påskriven fullmaktsblankett till valfritt apotek. Vanligast är att vårdenheten själv lämnar in blanketten.
Det finns tre fullmaktsblanketter som gäller vård och omsorg:
- Fullmakt vård och omsorg
- Fullmakt vård och omsorg vårdnadshavare till barn
- Vårdenhet för hantering av fullmakter mot vård och omsorg
De första två innebär att vården får fullmakt för en privatperson. Då ska apoteket kontrollera och notera legitimation både för fullmaktsgivaren och den anställda som lämnar in blanketten.
Den tredje blanketten innebär att vårdenheten ger anställda rätt att använda en fullmakt som är utställd till vårdenheten. I detta fall kontrolleras och noteras legitimation för den anställda som lämnar in blanketten. Om en annan anställd än verksamhetsansvarig lämnar in blanketten ska bådas legitimation visas upp.
-
Var kan jag lämna min fullmaktsblankett?
När du har fyllt i en fullmaktsblankett kan du lämna in den på valfritt apotek. Apoteket måste vara anslutet till E-hälsomyndighetens tjänst för fullmaktshantering, vilket nästan alla apotek är i dag.
-
Vem får teckna en fullmakt åt en person som inte själv kan skriva under den?
Om en person inte själv kan skriva under en fullmakt, men förstår innebörden av den, kan personen ändå lämna fullmakt. Villkoret är att fullmakten måste bevittnas av två personer. Sedan kan antingen fullmaktsgivaren eller ombudet gå till ett apotek och få fullmakten registrerad.
Fullmaktsgivarens legitimation ska visas upp när blanketten lämnas in. Om det är fullmaktstagaren som lämnar in blanketten ska även hen visa upp legitimation. -
Vårt apotek skulle vilja använda EES. Hur gör vi?
Kontakta leverantören av ert receptexpeditionssystem för att få information om de har infört Elektroniskt expertstöd (EES). Att ansluta sig till EES kostar ingenting.
Ett tilläggsavtal för EES måste ingås mellan apoteksaktören och E-hälsomyndigheten. Välkommen att kontakta oss.
-
Får god man teckna fullmakt för sin huvudman?
Nej. E-hälsomyndighetens fullmaktsregister innehåller inte fullmakter från god man. Det beror på att en person som har en god man normalt inte förlorar sin rättshandlingsförmåga. Det innebär att huvudmannen i de flesta fall behöver samtycka till att den gode mannen företräder huvudmannen.
-
Vem kan jag kontakta för frågor om informationen i Läkemedelskollen?
Närmaste apotek eller din förskrivare (oftast läkaren). De kan svara på frågor om recept, högkostnadsskydd och uthämtade receptet.
-
Jag har ett försäkringsärende som rör läkemedelskostnader, vad behöver jag för att få ersättning?
Registerutdrag kan behövas i vissa försäkringsärenden. Använd vår e-tjänst Läkemedelskollen för att snabbt och enkelt hämta hem rätt registerutdrag.
Till ett djurförsäkringsärende kan du istället behöva presentera kvitton från apoteket. Registerutdrag från eHälsomyndigheten gäller inte. Saknar du kvitto/receptspecifikation kan det apotek där läkemedlet expedierades ha möjlighet att skriva ut en kopia på receptspecifikationen upp till tre månader efter köptillfället.
-
Varför ser jag inte uppgifter för barn mellan 13 och 17 år?
Av integritetsskäl är Läkemededelskollen utformad så att du endast har tillgång till ditt barns information i aktuella register upp till dess att barnet är 13 år.
-
I Läkemedelskollen står vissa recept som "borttaget" eller "utgånget". Vad betyder det?
Ett recept är giltigt som längst i ett år. När giltighetstiden har passerats blir receptet utgånget. Då kan du inte längre hämta ut läkemedlet på receptet. Kontakta förskrivaren om du behöver ett nytt recept.
Om ett recept står som "borttaget" har det makulerats. Din förskrivare kan makulera (ta bort) recept till exempel om läkemedlet inte längre är lämpligt för dig att använda eller behöver bytas ut mot annat. Oavsett av vilken anledning receptet makuleras ska du bli informerad om detta av din förskrivare.
-
Varför visas recept och uthämtade läkemedel på olika sidor i Läkemedelskollen?
Information om dina recept och dina uthämtade läkemedel lagras i två olika register. Därför visas informationen också separat i Läkemedelskollen.
-
Hur lämnar jag samtycke till att lagra recept elektroniskt?
Du kan lämna samtycke till lagring av e-recept på alla apotek i Sverige. Hos många apotek kan du även göra det på deras webbplats/webb-butik.
Ditt samtycke behövs för att E-hälsomyndigheten ska lagra din receptinformation elektroniskt. Om du inte har lämnat ditt samtycke kan du alltså inte se dina receptuppgifter i Läkemedelskollen.