
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
Om du behöver information eller intyg om att du är vaccinerad kan du vända dig till din vårdgivare. Kontakta i första hand den vårdgivare där du blev vaccinerad.
E-hälsomyndigheten utfärdar inte vaccinationsbevis längre. Tjänsten Covidbevis.se stängde den 1 juli 2023 när EU-förordningen om covidbevis upphörde.
Inga länder inom EU/EES kräver i dag covidbevis vid inresa. Om du ska ut och resa, undersök vad som gäller i landet du ska åka till, det kan du göra på Sweden Abroad
E-recept (elektroniska recept) innebär att läkaren inte behöver ge patienten ett pappersrecept utan kan skriva ut läkemedel elektroniskt och skicka in receptet till en databas. Apotekspersonal kan sedan få tillgång till receptet via databasen.
E-recept har flera fördelar:
- Det är snabbare och säkrare än pappersrecept.
- Det underlättar hanteringen av recept för både patient, förskrivare och personal på apotek.
- Det innebär att patienter även kan skaffa sin medicin via apotekens e-handel.
E-recept finns för både människor och djur.
Andelen e-recept har stadigt ökat och utgör för närvarande 99 procent av den totala andelen recept för människor.
De allra första e-recepten skickades på 1980-talet som ett lokalt initiativ i Jönköping. E-recept började införas brett i Sverige år 2000. År 2005 ändrades lagstiftningen vilket gjorde det möjligt att spara recept elektroniskt för flera uttag.
Ökningen i användningen har skett successivt, och nu är 99 procent av alla recept i Sverige e-recept. Sverige är idag världsledande när det gäller användningen av e-recept.
Ökad säkerhet eftersom digitala recept inte riskerar att slarvas bort.
Enklare och snabbare processer för patient, förskrivare och apotekspersonal.
Minskad miljöpåverkan jämfört med pappersrecept.
Ökad säkerhet eftersom digitala recept inte riskerar att slarvas bort.
Enklare och snabbare processer för djurägare, förskrivare och apotekspersonal.
Minskad miljöpåverkan jämfört med pappersrecept.
Receptet gäller hela giltighetstiden som är ett år även om djurägaren är avliden. Djuret lever ju och behöver sin medicin. Läkemedlet kan hämtas ut av en anhörig till den avlidna.
E-hälsomyndigheten tar ut en avgift från apoteksaktörer som ligger på 4 kr/receptorderrad.
- Korrekt och snabb journalföring.
- Ökad säkerhet (svårare att förfalska).
- Veterinären slipper frågor från apotek på grund av ofullständiga/oläsbara recept.
- Lättare att förnya recept.
- Alltid aktuell läkemedelslista.
Du måste vända dig till leverantören av ditt vårdsystem med denna fråga. E-hälsomyndigheten erbjuder tjänsten, men vårdsystemet måste anpassas för att man ska kunna använda tjänsten.
Det kan alla veterinärer göra om de har ett vårdsystem som stödjer denna tjänst.
Du kan hämta ut läkemedel med ditt e-recept för djur på alla öppenvårdsapotek. Vissa apotek är specialiserade på djur och har ett utökat sortiment för ändamålet. Men alla apotek har skyldighet att ta in läkemedlet inom 24 timmar från att du kommit in med ditt recept.
E-recept för djur har ungefär samma fördelar som e-recept för människor:
de ger ökad kvalitet och säkerhet i hela recepthanteringen.
Recepthanteringen blir också enklare för såväl djurägare som veterinär och farmaceut.
Nej, det är bara behöriga som kan komma åt dina e-recept. Alla som har tagit del av dem loggas.
NPL behövs för att uppnå en patientsäker e-förskrivning.
En förutsättning för säker e-förskrivning är att vård- och apotekssystem har identisk information kring förskrivningsbart sortiment och att unika och tidsbeständiga identiteter används vid kommunikationen mellan systemen. Varje produkt och läkemedelsförpackning har därför försetts med en unik sifferkod, ett så kallat NPL-id.
Nordiska varunummer (NVN) är inte unika och tidsbeständiga för läkemedel.
När du förskriver handelsvaror ska du ange varunummer, eftersom handelsvaror saknar NPL-id.
Detta beror troligtvis på att du inte har Javascript aktiverat i din webbläsare. Aktivera Javascript i din webbläsares inställningar.
Hos activatejavascript.org finns en instruktion om hur du aktiverar Javascript för olika webbläsare.
Om du rapporterat försäljningsuppgifter via fil ska du få en kvittens till den e-postadress du angav vid rapporteringstillfället. Kolla till att börja med i mappen skräppost (”spam”) i ditt e-postprogram för att se om kvittensmejlet hamnat där.
Om du inte får något kvittensmejl inom 8 timmar efter inrapporteringen, kontakta E-hälsomyndighetens support på 0771-766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Kvittensnumret är inte nödvändigt att spara, men gör det gärna ändå eftersom det underlättar om du har frågor om de försäljningsdata du rapporterat.
Om du är detaljhandlare och har rapporterat via webbformulär, spara gärna ned kvittensen som PDF. Det kan du göra i sista steget i inrapporteringen. PDF-filen innehåller information om vilka produkter du har inrapporterat.
Om du rapporterat via fil så kan du ändra felaktigheterna i filen och sedan öka versionsnummer med ett på samtliga rader i filen. Skicka därefter in filen igen.
Om en fil innehåller försäljningsuppgifter för en viss månad kommer samtlig tidigare inrapporterad data för den månaden att ersättas med de nya försäljningsuppgifterna.
- chevron_left
- 1
- 2
- 3
- 4
- …
- 12
- chevron_right