
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
-
Jag kan inte logga in i KLAS med mitt SITHS-kort. Vart ska jag vända mig?
Kontakta i första hand din lokala SITHS-kortsadministratör.
-
Jag är förskrivare och kan inte logga in i KLAS via sms-inloggningen. Vad gör jag för fel?
SMS-inloggningen är kopplad till ditt SITHS-kort. Kontakta din lokala SITHS-kortsadministratör för kontrollera att rätt uppgifter finns inlagda på ditt kort.
-
Vad är enhetsID?
EnhetsID är är ett unikt löpnummer som skapas första gången en vårdenhet registreras på ett apotek. Om det anges på blanketten underlättar det för apoteket när de ska söka upp vårdenheten, eftersom de hittar rätt på en gång.
-
Hur får vi som vårdenhet tag på vårt enhetsID?
Apoteket kan ta fram enhetsID. Men de är inte obligatoriskt att ange på fullmaktsblanketten, du kan lämna in den utan att fylla i det.
-
Måste en fullmaktsblankett som gäller ett barn undertecknas av båda vårdnadshavarna?
Ja, om det finns två vårdnadshavare så måste båda underteckna blanketten. Bådas legitimation ska dessutom visas upp när fullmaktsblanketten lämnas in till apoteket.
-
Hur hanterar E-hälsomyndigheten fullmakter för barn där en vårdnadshavare inte kan eller vill skriva under?
Fullmakter där vårdnadshavare inte kan eller vill skriva under får inte sparas i E-hälsomyndighetens fullmaktsregister.
-
Kan barn under 18 år ge fullmakt till en annan person eller vårdenhet?
Nej, barn under 18 år får inte själva teckna fullmakt, utan det är barnets vårdnadshavare som tecknar fullmakter om det är aktuellt.
-
Får fullmakt tecknas för ensamkommande barn som har god man?
Nej, det finns ingen möjlighet att teckna en fullmakt för apoteksärenden för ensamkommande med god man. Det beror på att myndighetens register inte får innehålla fullmakter från god man. Vi har även en teknisk begränsning som gör att registret kräver att det finns en vårdnadshavare när fullmakt för barn ska registreras.
-
-
Varför flyttas jag till Läkemedelskollen när jag klickat på läkemedelstjänst i 1177 Vårdguidens e-tjänster?
Sedan den 28 november 2018 erbjuds Läkemedelskollen som uthoppstjänst i 1177 Vårdguidens e-tjänster. I Läkemedelskollen har du tillgång till samma information som du tidigare haft i 1177 Vårdguidens e-tjänster.
-
Varför kan jag inte logga in i Läkemedelskollen innan jag fyllt 18 år?
För att skydda barns integritet och rätt till privatliv är det i dagsläget inte möjligt att logga in med ett barns e-legitimation och ta del av känsliga personuppgifter.
-
Varför loggas jag in automatisk i Läkemedelskollen om jag besökt 1177 Vårdguidens e-tjänster?
Om du är inloggad i 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du inte logga in igen i Läkemedelskollen. Det är möjligt tack vare en samordnad identitetshantering mellan tjänsterna och gäller dig som använder någon av de lösningar som Läkemedelskollen accepterar för närvarande: bankID, mobilt bankID och Telia e-legitimation.
-
Varför kan jag inte se uthämtade läkemedel för djur?
Uthämtade förskrivna läkemedel för fysiska personer ska enligt lag (2005:258) om läkemedelsförteckning behandlas i ett särskilt register (läkemedelsförteckning). Det finns ingen motsvarande lagstiftning för djur i dagsläget.
-
Hur kan jag visa all information om recept?
På menyvalet Registerutdrag, på länken Recept (pdf), återfinns alla information om giltiga recept. Det finns även en länk till Registerutdrag i högerkolumnen på sidan om recept. Vi planerar att föra in den information som saknas om recept i kommande versioner av Läkemedelskollen.
-
Vilka register ska Nationella läkemedelslistan ersätta?
Den Nationella läkemedelslistan ersätter de idag existerande registren Receptregistret och Läkemedelsförteckningen och ska i stort innehålla samma uppgifter som dessa. Receptregistret och Läkemedelsförteckningen drivs och förvaltas av E-hälsomyndigheten.
-
Vad är Receptregistret och Läkemedelsförteckningen?
När en förskrivare (till exempel läkare, sjuksköterska eller veterinär) skickar iväg ett e-recept från sin dator hamnar det i Receptregistret. Samtliga apotek i Sverige kan sedan hämta den information som behövs för att kunna lämna ut receptet.
När ett apotek sedan har lämnat ut ett recept hamnar den uppgiften i registret Läkemedelsförteckningen. Med patientens samtycke kan vården och apoteken se vilka recept en patient har hämtat ut de senaste 15 månaderna.
-
Vad händer med uppgifterna som idag finns i Receptregistret och Läkemedelsförteckningen?
Uppgifterna som idag finns i dessa två register migreras över till det nya registret Nationella läkemedelslistan.
-
Kortfattat, vad är/blir Nationella läkemedelslistan?
Nationella läkemedelslistan blir en rikstäckande informationskälla som ska ge vården, omsorgen, apoteken och patienten tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel i Sverige.
-
Hur ser tidplanen för införandet av Nationella läkemedelslistan ut?
Den nya lagen om Nationella läkemedelslistan och andra lagändringar börjar gälla den 1 maj 2021. Då ska E-hälsomyndigheten vara klar med den tekniska lösningen och det ska vara möjligt för vård och apotek att ansluta sig. Två år senare, den 1 maj 2023, ska samtliga vård- och apoteksaktörer ha anslutit sina system till Nationella läkemedelslistan.
-
Vad är det övergripande målet med Nationella läkemedelslistan?
Ett övergripande mål med den Nationella läkemedelslistan är att skapa en samlad källa av en patients samtliga förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor samtidigt som patientens behov av integritetsskydd tillgodoses.