Illustration vanliga frågor

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.

I tabellen beskrivs de statusar som kan förekomma på en förskrivning i Nationella läkemedelslistan (NLL) och vilka som ingår i en EES-analys:

Förskrivnings-status

Beskrivning

EES

Aktiv

En förskrivning med status aktiv är tillgänglig för expediering på apotek.

Ingår alltid i EES-analysen.

Avslutad

En förskrivning med status avslutad är inte längre giltig för expediering.

Ingår i EES-analysen om förskrivningen har minst ett uttag gjort och påverkar en aktiv förskrivning.

Makulerad*

En förskrivning med status makulerad kan varken expedieras eller hanteras på något annat sätt.

Ingår aldrig i EES-analysen*.

Parkerad

E-hälsomyndigheten kan parkera en förskrivning vid misstanke om fel, vilket innebär att den behöver granskas innan vidare hantering.

Ingår aldrig i EES-analysen.

Slutexpedierad

Status slutexpedierad på en förskrivning innebär att inga fler uttag kan göras.

Ingår i EES-analysen om förskrivningen påverkar en aktiv förskrivning.

*OBSERVERA! Förskrivningar som makuleras kan få två olika status. Makulerade förskrivningar som inte korrigerats eller har några uttag gjorda får status Makulerad och ingår aldrig i EES-analysen. Makulerade förskrivningar som har korrigerats och/eller minst ett uttag gjort får status Avslutad och ingår i EES-analysen. Det är en fördel att stänga de signaler som genereras i EES efter att förskrivningen makulerats för att underlätta vid framtida expedieringar.

 

Exempel 1:

Kunden har en förskrivning med enalapril tablett 5 mg (ett uttag gjort) och en ny förskrivning med enalapril 10 mg (inget uttag gjort). Farmaceuten makulerar, efter dialog med kund, förskrivningen med 5 mg som inte längre ska användas. EES-analysen generar signal om möjlig dubbelmedicinering eftersom förskrivningen fått status ”Avslutad”. Denna signal stänger farmaceuten för att underlätta vid framtida expedieringar.

Exempel 2:

Kunden har en förskrivning med enalapril tablett 5 mg och en med enalapril tablett 10 mg (inget uttag gjort på någon av förskrivningarna). Farmaceuten makulerar, efter dialog med kund, förskrivningen på 5 mg som inte ska användas. EES-analysen genererar därefter ingen signal om möjlig dubbelmedicinering eftersom förskrivningen fått status ”Makulerad” och uttag saknas.

Inaktuella recept som kunden beräknas ha läkemedel kvar av hemma inkluderas i EES-analysen.

  • Beräknas utifrån förskriven mängd och daglig mängd + 25%.
  • Begränsad till max 125 dagar bakåt i tiden, för att få ett rimligt urval och generera relevanta signaler samt att inte orsaka ”signalbrus”.
  • 125 dagar utgår från att kunden får hämta ut läkemedel för max tre månaders förbrukning (100 dagar + 25% = 125 dagar).

Obs! Ett inaktuellt recept kan bara generera en signal tillsammans med ett aktuellt recept. Det vill säga genererar bara signaler i kategorierna Dubbelmedicinering, Interaktioner och Påverkar sjukdom.

Begräsningar:

  • När doseringstext och daglig mängd ej är angivet kan inte EES beräkna förbrukningstiden. Systemet gör då ett antagande att läkemedlet som längst kan räcka så många dagar som förskriven mängd + 25%. Undantaget är förpackningsstorlekar över 90 som alltid ingår i analysen i 125 dagar.
  • Förpackningar som räcker längre än 125 dagar. Exempelvis preventivmedel (p-piller, hormonspiral med flera) som ofta hämtas ut för mer än 3 månader.
  • Förskriven mängd som inte överensstämmer med hur doseringen normalt anges samt doseringstext och/eller daglig mängd saknas. Exempelvis ögondroppar där förpackningsstorleken anges i ml och doseringen anges i droppar.

För kompletterande information se EES grundutbildning.

För att logga in i Förskrivningskollen krävs sedan 16 februari 2022 tillitsnivån LOA3. Läs mer om tillitsnivåer för e-legitimering på Diggs webbplats.

En förskrivare utan vårdgivare kan vid fritidsförskrivning använda ett registrerat samtycke.

Om det redan finns ett registrerat samtycke för den valda patienten framgår detta med en ikon vid patientinformationen.

Nej, ett registrerat samtycke är enbart möjligt för person över 18 år.

I Förskrivningskollens användarmanual för fritidsförskrivning kan du läsa om hur ett registrerat samtycke kan inhämtas. 

Det är du som förskrivare som informerar din patient om att hen har möjlighet att besvara din förfrågan om registrerat samtycke i Läkemedelskollen och att förfrågan finns tillgänglig i upp till sju dagar. Informera även om att patienten när som helst kan avsluta det registrerade samtycket. Detta görs via Läkemedelskollen. Läkemedelskollen nås via 1177.se eller lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se.

Arbetsplatskod är obligatoriskt att ange vid förskrivning i Förskrivningskollen. Är du osäker på vilken arbetsplatskod som du ska använda, kontakta den regionala arbetsplatskodsadministratören för den region som du är folkbokförd i. Har du tidigare haft en streckkod på dina receptblanketter? I så fall är de 7 första siffrorna din personliga förskrivarkod. De efterföljande siffrorna, från position nummer 8 och framåt, är arbetsplatskoden. Arbetsplatskoden består av 6–13 tecken. 

Du behöver en dator och är du fritidsförskrivare behöver du även ha en smartphone för legitimering med Freja e-id plus. 

Högkostnadsskyddet för läkemedel gäller för de allra flesta läkemedel på recept. På Fass.se kan du själv se om ditt läkemedel ingår i förmånen.

Har du andra frågor som gäller förmånsreglerna kan du kontakta Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) via registrator@tlv.se.

Nej, det finns flera högkostnadsskydd i Sverige. Högkostnadsskyddet för läkemedel och andra varor gäller endast för receptbelagda förmånsköp.

Frikort för öppenvårdsbesök gäller för all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus.

Kontakta den region där du ska få vård eller där du fick vård om du har frågor om högkostnadsskyddet eller frikortet för öppenvårds besök.

Dina förmånsberättigade läkemedelsköp registreras automatiskt i högkostnadsdatabasen.

I tjänsten Läkemedelskollen kan du se ditt högkostnadsskydd och hur mycket du har betalat under högkostnadsperioden.

Nej, du kan hämta ut dina läkemedel på valfritt apotek i hela Sverige.

Nej, E-hälsomyndigheten har inte möjlighet att ta fram en kopia på apotekens kvitton.

Det är Försäkringskassan som utreder om du har rätt till svensk läkemedelsförmån. Kontakta Försäkringskassan med din frågeställning.

 

Parallella förskrivningar är två förskrivningar i samma förskrivningskedja som har någon av statusarna aktiv, parkerad eller slutexpedierad. I översiktsvyn framgår att förskrivningarna hör ihop genom en indragen pil till vänster om den senast inlagda förskrivningen.

Ja, det är möjligt att förskriva teknisk sprit. Läs mer om detta i Förskrivningskollens användarmanual, under rubriken Hitta i förskrivnings- och uttagsinformationen – Bra att känna till

Förskrivningskollen är inte anpassad för små skärmar och touch screen. Därför finns det ett rekommenderat systemkrav på hög upplösning (1920x1080 pixlar), stor fysisk skärmyta (14”) samt mus eller pekplatta (pekdon med hög precision). Det är därmed inte möjligt att använda Förskrivningskollen i din mobiltelefon eller surfplatta, om du är förskrivare utan vårdgivare behöver du en smartphone för inloggningssteget via Freja e-id plus.

Upp till 1 425 kronor betalar du 100 procent av kostnaden för receptbelagda läkemedel och andra varor. Dina kostnader minskar därefter stegvis under en tolvmånadersperiod. Under denna period betalar du aldrig mer än 2 850 kronor.

När den sammanlagda läkemedelskostnaden före rabatt uppgår till 6 994 kronor har du själv betalat 2 850 kronor. Du får då frikort för resten av den innevarande tolvmånadersperioden.

Läs mer om högkostnadsskyddet