Så skaffar du en e-legitimation

Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt legitimera dig när du använder olika e-tjänster på internet. En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort.

Illustration över en dator och mobil med e-legitimation

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått en viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller kan du hitta hos respektive utfärdare av e-legitimation. Här kan du läsa mer om de olika typerna av e-legitimationer som du kan använda för att logga in i E-hälsomyndighetens tjänster och hur du skaffar dem.

Freja e-id plus

Med Freja e-id plus kan du identifiera dig och göra elektroniska underskrifter.

Mer information om Freja e-id plus (öppnas i ny flik)

Mobilt Bank-id

Mobilt Bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt Bank-id både när du surfar från den enhet där du har ditt mobila Bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator.

Lista över banker som utfärdar Mobilt Bank-id (öppnas i ny flik)

Bank-id

Bank-id finns både som fil på din dator eller på kort. För att använda Bank-id på kort behöver du ha en kortläsare.

Du skaffar Bank-id hos den bank där du är kund.

Lista över banker som utfärdar Bank-id (öppnas i ny flik)

Logga in med utländsk e-legitimation

Du kan logga in med en e-legitimation som är utfärdad i ett annat EU-land i enlighet med eIDAS-förordningen. När du väljer inloggningsalternativet ”Foreign e-id” kan du se vilka länder som i dagsläget finns tillgängliga, fler länder tillkommer löpande. För att kunna använda E-hälsomyndighetens e‑tjänster krävs för närvarande att du har ett svenskt personnummer och en svensk e-legitimation.

Så skaffar du en digital brevlåda

Med en digital brevlåda får du post från E-hälsomyndigheten och andra myndigheter digitalt istället för på papper. Med en digital brevlåda har du alltid tillgång till din post och du tar emot den snabbt, säkert och miljövänligt.

Välj en digital brevlåda

Det finns flera digitala brevlådor. Oavsett vilken av brevlådorna du väljer får du din myndighetspost dit.