Nationellt arbete för interoperabilitet inom hälso- och sjukvården
E-hälsomyndigheten har regeringens uppdrag att bygga upp en nationell funktion för interoperabilitet inom hälso- och sjukvården. I korthet innebär interoperabilitet att göra det möjligt att dela data.
Med ökad möjlighet att dela data kan dubbeldokumentation minska och med tillgång till kvalitativa data frigörs tid för vård- och omsorgsprofessioner. Samtidigt som Sveriges beredskap vid en kris ökar när data enklare kan delas och sammanställas.
Nationell funktion för interoperabilitet
Den nationella funktionen för interoperabilitet är en viktig del i det arbetet som pågår med att utveckla den nationella digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvården.
Konkret ska den nationella funktionen för interoperabilitet identifiera prioriterade områden för standardisering i sektorn och underlätta framtagning och användning av implementationsnära specifikationer.
Funktionen består av:
- Samordnande verksamhet inom E-hälsomyndigheten.
- Nationellt råd för interoperabilitet inom hälsa, vård och omsorg.
- Operativa arbetsgrupper med deltagare från sektorns olika aktörer.
Nationellt råd för interoperabilitet
Det Nationella rådet för interoperabilitet i hälso- och sjukvårdssektorn ska identifiera och prioritera nationella behov av standardisering och ta fram en plan för att realisera de prioriterade behoven.
För att få konkreta resultat kommer nationella arbetsgrupper att bildas med deltagare från olika aktörer.
E-hälsomyndigheten samordnar och planerar rådets arbete. I rådet samlas deltagare från vårdgivare, professionsföreningar, myndigheter, näringsliv, standardiseringsorgan och akademi, alla med lång erfarenhet av standardisering och informationshantering i hälso- och sjukvården.
Ordförande för rådet är Annemieke Ålenius, senior rådgivare på E-hälsomyndigheten. Deltagare i rådet finns under relaterad information till höger.
Interoperabilitet – förmåga att samverka
Interoperabilitet handlar om förmågan hos system, organisationer eller verksamhetsprocesser att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra genom att följa överenskomna regler.
Om specifikationer
Implementationsnära specifikationer syftar till att definiera och strukturera hur data lagras i it-system samt hur data kommuniceras mellan olika it-system. Specifikationerna är beskrivningar som är detaljerade och strukturerade på en nivå som gör dem redo för implementation i it-system. Vid utformningen av implementationsnära specifikationer är alla aspekter av interoperabilitet lika viktiga och ska beaktas:
- juridiska,
- organisatoriska,
- semantiska,
- tekniska.
För framtagande av implementationsnära specifikationer, kommer olika operativa arbetsgrupper att tillsättas med deltagare från sektorns aktörer.