
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
-
Vårt apotek skulle vilja använda EES. Hur gör vi?
Kontakta leverantören av ert receptexpeditionssystem för att få information om de har infört Elektroniskt expertstöd (EES). Att ansluta sig till EES kostar ingenting.
Ett tilläggsavtal för EES måste ingås mellan apoteksaktören och E-hälsomyndigheten. Välkommen att kontakta oss.
-
Vad är Elektroniskt expertstöd (EES)?
Elektroniskt expertstöd (EES) är ett beslutsstöd som analyserar apotekskundens alla e-recept. Farmaceuter kan använda EES för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel.
Systemet kan upptäcka potentiella läkemedelsrelaterade problem, till exempel:
- Flera läkemedel med samma verkan
- Läkemedel som krockar med varandra
- Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder
- För hög dosering
-
Vad är syftet med Elektroniskt expertstöd (EES)?
Syftet med Elektroniskt expertstöd (EES) är att stötta farmaceuten i bedömningen av apotekskundens läkemedelsanvändning och på så sätt öka patientsäkerheten.
-
Vart vänder jag som farmaceut mig med frågor om EES?
Du ska alltid skicka alla dina frågor till din egen organisations it-support. Om de inte kan svara skickar de frågan vidare till vår kundtjänst.
-
Vad kostar EES?
Det kostar ingenting att ansluta sig till EES. Ett tilläggsavtal för EES måste dock ingås mellan apoteksaktören och eHälsomyndigheten.
-
Vilka recept analyseras med hjälp av EES?
Analysen omfattar kundens alla elektroniskt sparade recept. En förutsättning för att recepten ska tas med i analysen är att det finns uttag kvar eller att läkemedlet nyligen är uthämtat och patienten beräknas ha läkemedel kvar hemma. Analysen omfattar alla aktiva recept (nyutskrivna recept, recept som är expedierade någon/några gånger) samt inaktiva (slutexpedierade, utgångna) recept där det beräknas finnas läkemedel kvar hemma.
EES innehåller alla produkter som är klassade som registrerade läkemedel och kan därmed inte analysera andra produkttyper som till exempel licensläkemedel och naturläkemedel. Detta tydliggörs i EES för farmaceuten med texten ”EES-kontroll ej genomförd”.
-
Hur fungerar kategorin ”Övrig info” (tidigt uttag)
Kategorin kompletterar dubbelmedicineringskategorin och signalerar vid de tillfällen dubbelmedicinering inte gör det. Det vill säga det blir signal när det är exakt samma substans, styrka och läkemedelsform (generika). Det ger en indikation på att det finns flera recept med samma substans, styrka och läkemedelsform, vilket kan innebära att det kan vara ett för tidigt uttag på något av recepten. Men EES kan inte räkna ut att det är för ett för tidigt uttag enligt läkemedelsförmånen, det behöver farmaceuten på apoteket kontrollera.
Alla recept både nya recept, recept som redan expedierats någon gång och slutexpedierade recept tas med i analysen. I EES webb samlas signalerna under kategorin ”Övrig info”, finns det flera olika recept som genererat signal klickar man på rubriken ”Övrig info” för att se alla ingående recept.
Följande meddelandetext visas upp för farmaceuten:
Patienten har flera recept med samma substans. Kontrollera senaste uttag, se även slutexpedierade och utgångna recept.
Farmaceuten behöver sedan kontrollera senaste expeditionsdatum på de recept som ingår i signalen (Observera! Det ena receptet kan vara slutexpedierat eller utgånget), för att avgöra om en ny expedition kan göras eller det är för tidigt. E-hälsomyndigheten rekommenderar att inte stänga signalerna, eftersom dessa signaler behöver synas vid varje expedition för att stödja farmaceuten i att identifiera vilka recept som det kan vara ett för tidigt uttag på.
Nedan visas två olika typexempel på när signal skapas:
- Kunden har recept på Enalapril tablett 5 mg och Renitec tablett 5 mg.
- Kunden har recept på Alvedon tablett 500 mg och ett slutexpedierat recept på Paracetamol tablett 500 mg som expedierades för en vecka sedan.
-
Kan jag som farmaceut få utbildning i hur man använder EES?
E-hälsomyndigheten erbjuder en webbutbildning i Elektroniskt expertstöd, den kan man hitta här: https://elektronisktexpertstod.se/
-
Hur påverkas det farmaceutiska ansvaret när EES finns?
Farmaceuten har samma farmaceutiska ansvar både med och utan EES. EES fungerar som ett stöd vid den farmakologiska kontrollen och utgör ett av de olika hjälpmedel som farmaceuten kan använda för att bedöma rimligheten vid en receptexpedition.
-
När görs EES-analysen
EES-analysen görs i det ögonblick farmaceuten trycker på EES-knappen, det vill säga varje gång man trycker på knappen görs en ny analys. Tanken är att det sker i samband med receptexpeditionen.
-
Vissa läkemedel analyseras inte fullständigt i EES, hur kommer det sig?
Det finns fyra olika situationer som gör att ovanstående situation kan uppstå.
Orsakskod
Orsak klartext
Beskrivning när detta uppstår
1
EES-kontroll ej genomförd
När läkemedlet inte har kontrollerats i någon regelkategori.
2
Doseringskontroll – ej genomförd
När doseringen inte har kunnat kontrolleras på receptet, men är kontrollerat i övriga regelkategorier.
3
Interaktionskontroll – ej genomförd
När läkemedlet inte finns i interaktionskällan men är kontrollerat i alla andra regelkategorier i EES.
4
Endast interaktionskontroll är genomförd
När läkemedlet endast är kontrollerat i interaktionskällan men inte i någon annan regelkategori.
-
Hur kvalitetssäkras informationen i EES?
Kvaliteten i systemet säkerställs genom ett kontinuerligt arbete med kliniska expertgrupper (bestående av specialistläkare inom pediatrik, neonatologi, klinisk farmakologi, geriatrik, internmedicin, psykiatri, äldrepsykiatri, allmänmedicin) och ständig bevakning av förändringar i svensk och internationell farmaceutisk och medicinsk litteratur. Utifrån detta anpassas innehållet till de nyaste vetenskapliga rönen. Se även fråga nedan angående referenser.
EES är klassad som ett nationellt medicinskt informationssystem (NMI) enligt Läkemedelsverkets föreskrifter. Därmed krävs en klinisk utvärdering för att visa att produkten gör det vi säger att den gör, det vill säga stödjer farmaceuten i den farmakologiska kontrollen vid receptexpeditionen.
-
Vilka referenser används för innehållet i EES?
Innehållet i EES uppdateras löpande. Följande referenser används vid kvalitetssäkring av innehållet.
• FASS/SPC (www.fass.se; www.lakemedelsverket.se)
• Janusmed interaktioner (www.janusinfo.se)
• EMA – European Medicines Agency
• Socialstyrelsens indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre
• Nationella behandlingsrekommendationer från Läkemedelsverket och SBU
• BNF for children (British National Formulary)
• Lexicomp online (Pediatric Dosage Handbook)
• Martindale: The Complete Drug Reference
• Läkemedelsboken (http://lakemedelsboken.se)
• Stockley´s Drug Interactions
-
Hur säkerställs att nya läkemedel kommer in i EES?
Varannan vecka undersöks vilka nya läkemedel som har kommit in på den svenska marknaden och därefter påbörjas processen med att lägga in dem i EES. Detta inkluderar även nya substanser och tillhörande information kring hög dos och dubbelmedicinering. Normalt är nya läkemedel inlagda inom tre månader från att de kom ut på den svenska marknaden.
-
Dosen som rekommenderas enligt FASS skiljer sig från den dos som rekommenderas i EES, hur kommer det sig?
SPC/FASS är ibland inte tillräckligt specifik avseende barn och äldre. De värden som finns i EES tas fram i samråd med kliniska expertgrupper, inom respektive område. Dessa värden baseras både på expertgruppernas kliniska erfarenhet och på internationell litteratur. De gränser som finns i EES kan därför skilja sig ifrån SPC/FASS.
När det gäller hög dos, signalerar EES när den förskrivna dosen överskrider den maximal dygnsdos, oavsett indikation, som ett läkemedel har. Mycket sällsynta indikationer är dock undantagna från detta gränsvärde.
Många synonyma preparat har enligt SPC/FASS olika dosrekommendationer men gränserna harmoniseras substansvis i EES. Detta innebär att det förekommer olika gränsvärden i SPC/FASS respektive EES.
-
Vilka signaler visar EES?
Elektroniskt expertstöd ger idag signaler inom olika kategorier. Inom kategorierna äldre och barn ingår både åldersvarning samt hög dos.
- Hög dos
- Äldre
- Hög dos
- Åldersvarning
- Barn
- Hög dos
- Åldersvarning
- Könsspecifik läkemedelsbehandling
- Dubbelmedicinering
- Övrig info
- Läkemedelsinteraktioner
- Påverkar sjukdom
Det förekommer mindre variationer mellan systemleverantörerna i hur man benämner de olika kategorierna. En del expeditionssystem har ”buntat” ihop de olika kategorierna inom barn respektive äldre. I stället för att skilja mellan åldersvarning och hög dos för dessa grupper benämns dessa enbart Barn respektive Äldre.
-
Vad händer om jag stänger en signal, sparas den?
Stängda signaler finns kvar att titta på under fliken Avslutade signaler så länge de är aktuella.
Hur länge anses signalerna aktuella?
- Signaler som utgår från ett recept (hög dos, åldersvarning barn/äldre och könsspecifikt) finns kvar så länge receptet är aktuellt, när receptet blir inaktuellt försvinner signalen.
- Signaler som utgår från två recept (interaktioner, dubbelmedicinering och påverkar sjukdom) finns kvar så länge minst ett recept är aktuellt och om ett av recepten blivit inaktuellt finns signalen kvar under den tid som kunden förväntas ha läkemedel kvar hemma.
Hur beräknas tiden som kunden förväntas ha läkemedel kvar hemma (gäller bara inaktuella recept)?
- Exempel 1:
Kunden har på sista uttaget hämtat ut läkemedel för tre månader (ca 100 dagar). Receptet tas därefter med i EES-analysen de kommande 125 dagarna (100 dagar + 25%) efter att det har blivit inaktuellt.
- Exempel 2:
För kortare behandlingstid än tre månader, exempelvis en antibiotikakur, beräknar EES kurens längd med hjälp av antal expedierade tabletter och doseringen, till detta läggs en marginal på 25 %. En 10-dagars kur räknas med i EES-analysen i 13 dagar efter expeditionsdatumet.
Anledningen till detta är att bara relevanta signaler ska visas och därmed minska på ”signalbruset”.
-
Varför ger en ny analys inte alltid samma signaler?
Det är receptläget vid just det ögonblicket när analysen görs som genererar signalerna. Det vill säga att varje gång EES startas görs en ny analys.
Analysen omfattar recept som är helt nya, recept som är expedierade någon/några gånger samt slutexpedierade/utgångna recept där det beräknas finnas läkemedel kvar hemma. Recept som är inaktuella genererar bara signal om de påverkar något annat läkemedel på ett aktuellt recept, med andra ord signal från kategorierna dubbelmedicinering, interaktioner och påverkar sjukdom. Det betyder att alla signaler som endast gäller ett enskilt läkemedel såsom hög dos och olämpligt på grund av ålder inte genereras för inaktuella recept.
Detta för att bara visa relevanta signaler. Det här medför att om situationen har förändrats när en ny analys görs (exempelvis ett recept har slutexpedierats) kan det bli ett annat resultat av analysen. Skulle ett nytt recept förskrivas (med samma problematik) genereras givetvis en ny signal för det enskilda läkemedlet.
-
Hur ska jag arbeta med de signaler som kommer upp för en kund?
Alla signaler kan vara viktiga för den enskilda kunden. Man måste hantera varje kund individuellt. Vi rekommenderar att farmaceuten i dialog med kunden går igenom de signaler som hör ihop med den aktuella expeditionen och avslutar dessa. Detta för att farmaceuten vid nästa expedition inte ska behöva lägga tid på att diskutera samma frågeställningar igen. Sett ur kundens perspektiv finns det också vinster med att avsluta signaler för att inte behöva gå igenom samma diskussion flera gånger. Avslutade signaler finns beroende av expeditionssystem under fliken ”Avslutade signaler” eller ”Stängda signaler”.
-
Varför ska jag stänga signaler?
Främsta anledningen till att stänga signaler är att det underlättar för nästa farmaceut som då inte behöver ta upp samma sak med kund eller förskrivare igen.
Om det ändå uppkommer frågor kring tidigare stängda signaler så finns de att titta på under fliken Avslutade signaler så länge de är aktuella.
EES-analysen är en ögonblicksbild som är till för att ge farmaceuten stöd i den farmakologiska kontrollen vid receptexpeditionen. Då EES gör en ny analys varje gång det startas är det viktigt att stänga de signaler som ska stängas vid receptexpeditionen.
Om farmaceuten vid stängning anser att val av stängningsorsak behöver kompletteras så finns möjlighet att komplettera med en kommentar i fritext om maximalt 100 tecken. Finns det annan information som framkommit vid expeditionsarbetet som kan behövas vid nästa expedition kan det vara lämpligt att dokumentera det i receptexpeditionssystemet.