
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
-
Vad är en specifikation?
Specifikationer beskriver krav och regler för dokumentation och informationsutbyte, som behöver finnas för att entydigt dela information inom eller mellan it-system. E-hälsospecifikationer används inom hälso- och sjukvård och socialtjänst och i angränsande områden inom den offentliga förvaltningen.
Det finns olika typer av specifikationer som till exempel rapportmallar för kvalitets- och hälsodataregister, Nationella informationsmängder NIM, tjänstekontrakt och informationsspecifikationer.
-
Varför behövs specifikationer?
Genom att dokumentera mer ändamålsenligt och strukturerat får både verksamhet och patienter/brukare nytta av informationen på ett bättre sätt än idag. Informationen kan återanvändas och kommer att kunna skapa förutsättningar i verksamheten för effektivare arbete, kvalitetsarbete och uppföljning.
Att dokumentera ändamålsenligt och strukturerat innebär att informationen uttrycks så att den kan hanteras och tolkas lika vid utbyte mellan systemen. Detta uppnås genom att använda sig av standarder på ett gemensamt sätt och koda informationen med förutbestämda koder.
Den största gemensamma nyttan är en ökad patientsäkerhet, då relevant information går att hitta när det behövs. Specifikationer gör det lätt att göra lika, dela och utbyta information.
-
Hur tas specifikationer fram?
Specifikationer kan tas fram lokalt, regionalt eller nationellt. Det sker ofta i processer för utveckling och/eller digitalisering av verksamheter. De personer som arbetar med att ta fram specifikationer är väl insatta i området och arbetar nära verksamheten som specifikationen berör.
-
Vad kan en specifikation innehålla?
En specifikation kan till exempel innehålla informationsmodeller, kunskapsunderlag, urval av koder från till exempel Snomed CT, Internationell klassifikation av funktionstillstånd, ICF, Klassifikation av vårdåtgärder, KVÅ och Nationella informationsmängder, NIM.
-
Vilka aktörer arbetar med specifikationer i Sverige i dag?
Myndigheter, intresseorganisationer, regioner, kommuner och systemleverantörer som utvecklar och tillhandahåller it-system till socialtjänsten, hälso- och sjukvården.
-
Vem ansvarar för innehållet i en specifikation?
Den som har tagit fram specifikationen är också ansvarig för innehållet och att det uppdateras. E-hälsomyndighetens uppgift är att göra innehållet tillgängligt nationellt. E-hälsomyndigheten ansvar inte för framtagning och förvaltning av standarder.
-
Hur får jag tillgång till en nationell gemensam specifikation?
E-hälsomyndigheten bygger en lösning, ett slags digitalt ”biblioteket”, där specifikationer kommer att finnas tillgängliga för de som behöver.
-
När kommer de första nationella gemensamma specifikationerna att finnas tillgängliga?
De första specifikationerna kommer att bli tillgängliga via ”biblioteket” tidigast under den första halvan av 2021.