Nya uppdrag ska stärka patientens ställning och öka användningen av hälsodata

Regeringen har gett E‑hälsomyndigheten två nya uppdrag som ska bidra till ökad transparens, bättre informationsanvändning och mer effektiv vård.

Det ena uppdraget gäller utvecklingen av en nationell, webbaserad jämförelsetjänst för vårdgivare i primärvården. Det andra syftar till att ge juridisk vägledning för en tryggare och mer enhetlig delning av hälsodata.

Den webbaserade jämförelsetjänsten ska göra det lättare för patienter att välja vårdgivare utifrån individuella behov. Informationen som samlas i tjänsten ska omfatta väntetider, öppettider, bemötande och tillgänglighet. E‑hälsomyndigheten ska också identifiera vilken ytterligare information som bör ingå, även i de fall där data saknas i dagsläget.

E‑hälsomyndigheten ska redovisa vilka uppgifter som behövs och vilka tekniska och rättsliga förutsättningar som krävs för att tillgängliggöra uppgifterna. Prototypen ska presenteras i december 2025 och tjänsten lanseras i maj 2026.

Brett samarbete i sektorn

Utvecklingen av jämförelsetjänsten sker i samverkan med Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, patientorganisationer, regioner och privata vårdgivare. Särskilt fokus ligger på att möta behoven hos grupper med större vårdbehov, som äldre och personer med funktionsnedsättning. Tjänsten ska även kunna samverka med framtida digitala tillgångstjänster, i enlighet med kommande EU-regler kring det europeiska hälsodataområdet (EHDS).

Juridisk vägledning kring datadelning

I det andra uppdraget ska E‑hälsomyndigheten och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) gemensamt utveckla former för, och ta fram juridisk vägledning kring, delning av hälsodata. Syftet är att stärka den nationella digitala infrastrukturen inom vård och omsorg genom att skapa tydligare och tryggare förutsättningar för informationsdelning.

Långsiktigt hållbar vägledning

Myndigheterna ska identifiera rättsliga osäkerheter, kartlägga hinder för datadelning och samverka med flera andra aktörer i sektorn, däribland Socialstyrelsen, Myndigheten för digital förvaltning (Digg), SKR, regioner, kommuner, forskningshuvudmän och systemleverantörer. Målet är att skapa vägledning som kan användas brett i sektorn och som är hållbar över tid.

Svårnavigerade regelverk

Bakgrunden till uppdraget är att juridiken kring hanteringen av hälsodata upplevs som komplex och svår att tillämpa. Osäkerhet kring hur olika regelverk som styr hantering av data samverkar har bidragit till att digitala satsningar fördröjs eller inte genomförs, trots ett stort behov av effektiv och säker informationshantering.

– Det här är två uppdrag som syftar till att på olika sätt underlätta hantering av hälsodata och där en nationell digital infrastruktur bidrar till jämlik, säker och hållbar vård till nytta för vården och för patienterna, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.