Elavbrott försvårar tillgången till e-recept – ha alltid läkemedel hemma
Elavbrotten i Portugal och Spanien visar hur viktigt det är att vara förberedd, särskilt när det gäller läkemedel. Precis som i Sverige använder sjukvården i dessa två länder elektroniska recept, vilket kan bli problematiskt vid längre strömavbrott.

Vid ett elavbrott kan det uppstå problem med att hämta ut elektroniska recept eftersom apotekens system är beroende av både el och internet för att komma åt den Nationella läkemedelslistan där e-recepten lagras. Många apotek har reservsystem och rutiner för att hantera kortare elavbrott, men längre avbrott kan bli besvärliga.
Förbered dig på störningar
Försök att alltid ha en månads förbrukning av dina viktigaste mediciner hemma för att vara förberedd på eventuella störningar. Detta gäller särskilt för receptbelagda mediciner som används för långvarig behandling, till exempel mediciner för högt blodtryck, hjärtåkommor, astma, diabetes eller andra kroniska sjukdomar.
Förvara läkemedel rätt
Tänk också på att rotera lagret. Använd de äldsta medicinerna först för att undvika att de blir för gamla. Det är också viktigt att förvara rätt. Vissa mediciner kan behöva förvaras i kylskåp eller på en plats som är skyddad från ljus och fukt.
Beredskap minskar sårbarhet
Om fler har mediciner och förbrukningsartiklar hemma minskar risken att stå utan viktiga läkemedel. Beredskap är en del i samhällets arbete för att trygga individens tillgång till läkemedel och att minska sårbarheten i hälso- och sjukvård och på apotek. Det minskar också behovet av att akut kontakta vården eller apoteket för att få nya recept. Om det är svårt att lagra en månads förbrukning, försök att ha så god beredskap som möjligt.
Fakta
E-hälsomyndigheten ansvarar för att lagra och förmedla e-recepten på ett säkert sätt i databasen Nationella läkemedelslistan. E-hälsomyndigheten arbetar också med att med att stärka robustheten i det digitala flödet för att säkerställa att läkemedel kan förskrivas och expedieras även vid kriser och elavbrott. Under 2024 expedierade E-hälsomyndigheten drygt 100 miljoner e-recept.