Illustration vanliga frågor

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.

Webbtjänsten Läkemedelskollen når du via 1177.se eller E-hälsomyndighetens webbplats. Du loggar in med en e-legitimation och QR-kod.

Om du saknar möjlighet att använda Läkemedelskollen, kan du kontakta E-hälsomyndigheten för att begära att en uppgift i Nationella läkemedelslistan spärras. Då får du hem en blankett att fylla i och skicka tillbaka till E-hälsomyndigheten. Mejla registrator@ehalsomyndigheten.se om du vill beställa en blankett. Det går också bra att ringa oss på 0771-766 200.

Det ställs höga krav på att dina uppgifter skyddas och endast personal som är behörig får se informationen om dina recept och uttag. Du måste också ge ditt samtycke innan personal i hälso- och sjukvården får ta del av dina uppgifter. Du har också möjlighet att dölja uppgifter

Du kan lämna ditt samtycke muntligt i mötet med vårdpersonalen. Det gäller då bara vid det vårdtillfället. Vårdpersonalen kan också skicka en digital förfrågan om samtycke, som du svarar på i Läkemedelskollen. Ett sådant samtycke gäller som längst i fyra år.

Inom hälso- och sjukvården samt på apoteken får personer i följande yrkesroller se information om dina recept och uttag i Nationella läkemedelslistan:

  • hälso- och sjukvårdspersonal med behörighet att förskriva läkemedel och andra varor som lämnas ut på apotek, exempelvis läkare, tandläkare, sjuksköterskor och barnmorskor
  • viss hälso- och sjukvårdspersonal utan förskrivningsrätt, exempelvis sjuksköterskor, farmaceuter i hälso- och sjukvården samt dietister
  • apotekspersonal som expedierar läkemedel, teknisk sprit, livsmedel och förbrukningsartiklar.

Ja, du har rätt att dölja recept och andra uppgifter för personal inom hälso- och sjukvården. Det kan du göra i webbtjänsten Läkemedelskollen. Då visas inte uppgiften för hälso- och sjukvårdspersonal när du samtycker till att de får se dina recept och uttag. Däremot kan de se att det finns uppgifter som du har dolt. Du kan när som helst välja att visa en dold uppgift igen.

Tänk på att om du väljer att dölja uppgifter kan det bli svårare för din läkare att göra en bedömning av dina läkemedelsbehandlingar, till exempel att kunna undvika läkemedel som motverkar eller reagerar negativt med varandra.

Utan ditt samtycke får behörig hälso- och sjukvårdspersonal endast se om du har förskrivits särskilda läkemedel (exempelvis narkotikaklassade läkemedel) under de senaste två åren. Däremot ser de inte vilket läkemedel du har förskrivits. Det är för att hälso- och sjukvården ska få större möjlighet att identifiera och motverka felaktig användning av läkemedel.

Nej, du kan inte välja bort att dina recept och uttag registreras i Nationella läkemedelslistan eller att de omfattas av högkostnadsskyddet. Men om du har särskilda skäl att inte visa en uppgift för vården kan du dölja viss receptinformation. Tänk på att om du väljer att dölja uppgifter kan det bli svårare för din läkare att göra en bedömning av dina läkemedelsbehandlingar, till exempel att kunna undvika läkemedel som motverkar eller reagerar negativt med varandra.

Det är också så att vårdpersonal som regel behöver inhämta ditt samtycke för att få se dina recept.

Från och med den 1 maj 2021 är anslutning till högkostnadsdatabasen obligatorisk. Har du köp gjorda före 1 maj 2021 som du önskar få registrerade så kan apoteket hjälpa dig med det. Det kan exempelvis vara aktuellt om du tidigare valt att inte registrera dina köp i högkostnadsdatabasen och har kvitton eller högkostnadsbevis som du nu önskar få registrerade.

Från och med den 1 maj 2021 registreras pappersrecept, med få undantag, i Nationella läkemedelslistan innan läkemedlen eller andra varor lämnas ut. För att dölja uttag som du har gjort med pappersrecept, behöver du dölja det recept som uttagen hör till. 

Från och med den 10 maj 2022 blir elektronisk förskrivning huvudregel. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

Ja, för att apotekspersonal ska kunna lämna ut ditt läkemedel eller annan vara får de se dina recept och uttag.

Genom ditt vårdinformationssystem kan du se samma information om förskrivna läkemedel som tidigare. Du kan också se vad patienten har hämtat ut på apotek i samma system som i dag, exempelvis i Pascal eller Nationell patientöversikt (NPÖ). Men du behöver känna till ett par nya regler för att få se informationen.

Till exempel krävs patientens samtycke varje gång du vill ta del av patientens information i Nationella läkemedelslistan. Bara i undantagsfall får du se uppgifterna ändå. Det handlar om situationer när patienten saknar förmåga att ge sitt samtycke.

Till webbutbildningen Lär känna Nationella läkemedelslistan.

Förskrivningskollen är en webbtjänst som visar information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Informationen kommer från Nationella läkemedelslistan och tjänsten är till för hälso- och sjukvårdspersonal.

Förskrivningskollen är främst tänkt att användas som en reservlösning. I väntan på att ditt system anpassas till Nationella läkemedelslistan kan du som behörig hälso- och sjukvårdspersonal använda webbtjänsten Förskrivningskollen för att se samlad information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.

Du som är legitimerad förskrivare med Siths-kort kan skapa, avsluta och makulera förskrivningar i Förskrivningskollen. Du som förskriver läkemedel utanför arbetet eller har gått i pension kan använda Förskrivningskollen för att förskriva läkemedel utanför arbetet och avsluta samt makulera är möjligt om du har ett registrerat åtkomstsamtycke från patienten.

 

Ja, patientens samtycke krävs varje gång du vill ta del av patientens förskrivningar och uttag, förutom i undantagsfall som exempelvis nödsituationer.

Patient över 18 år

Om en patient över 18 år saknar förmåga att ge sitt samtycke, och om detta inte bara är tillfälligt, kan hälso- och sjukvårdspersonal få se uppgifterna med något som kallas förmodat samtycke. Det kan vara om patienten exempelvis skulle drabbas av en demenssjukdom, och hälso- och sjukvårdspersonalen saknar anledning att tro att patienten skulle säga nej till att de får se informationen.

Om patienten skulle befinna sig i en nödsituation kan hälso- och sjukvårdspersonal begära nödåtkomst till uppgifterna. Det kan vara om patienten är medvetslös och hälso- och sjukvårdspersonalen bedömer att de behöver se uppgifterna för att ge en säker vård.

Patient under 18 år

Om patienten är under 18 år och skulle befinna sig i en nödsituation kan hälso- och sjukvårdspersonal begära nödåtkomst till uppgifterna. Det kan vara om patienten är medvetslös och hälso- och sjukvårdspersonalen bedömer att de behöver se uppgifterna för att ge en säker vård.

Om hälso- och sjukvårdspersonal bedömer att en underårig patient inte har möjlighet att förstå vad ett samtycke innebär kan de begära att få se uppgifterna utan samtycke.

Det kan du göra när systemet har anpassats till Nationella läkemedelslistans teknik. Den anpassningen ska göras senast den 1 december 2025.

I väntan på att ditt system anpassas till Nationella läkemedelslistan kan du använda webbtjänsten Förskrivningskollen för att se samlad information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.

I väntan på att ditt system anpassas till Nationella läkemedelslistan kan du som är behörig använda webbtjänsten Förskrivningskollen för att se samlad information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.

Du som förskriver läkemedel utanför arbetet eller har gått i pension kan använda E-hälsomyndighetens digitala tjänst Förskrivningskollen. Du loggar in med e-legitimationen Freja e-id plus.

Ja, på E-hälsomyndighetens webbplats hittar du utbildningen Lär känna Nationella läkemedelslistan. Där kan du lära dig mer om hur ditt arbete berörs av att  Nationella läkemedelslistan införs.

Sedan den 1 maj 2021 behöver du som expedierar recept inte längre patientens samtycke för att recept eller högkostnadsuppgifter ska få lagras. Patienter kan nämligen inte välja bort att omfattas av högkostnadsskyddet eller att deras uppgifter registreras i Nationella läkemedelslistan.

I enstaka fall kan du träffa på en ny typ av spärr när du expedierar ett recept för en patient under 18 år. Då har en förskrivare bedömt att receptet inte bör visas för patientens vårdnadshavare och ombud. Du ser receptet, och får information om att det är spärrat. Det blir ett stöd i kommunikationen med vårdnadshavaren, ett tillägg till den sekretessbedömning du redan gör i dag. På de utskrifter som lämnas till patienter finns information som är spärrad för vårdnadshavare i regel inte med. 

Utskrifterna som patienten kan hämta ut på apotek får ett nytt utseende den 28 november 2021. En del nya datum kan också dyka upp på dessa utskrifter, i receptens datumfält och i doseringstexten. Du kan läsa mer om nyheterna i Nationella läkemedelslistan i utbildningen Lär känna Nationella läkemedelslistan. 

Ja, från och med den 1 maj 2021 kan patienter dölja uppgifter för personal inom vården. Då sätts en spärr i systemet.

Uppgifter kan även vara dolda av förskrivaren för patienten eller för patientens vårdnadshavare samt för ombud.