Så gör du för att få ett vaccinationsbevis

Covidbevis ger dig som bor i Sverige möjlighet att få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Om du ska resa inom Europa så gör beviset att du enkelt och säkert kan visa att du är vaccinerad. Beviset kan hämtas på www.covidbevis.se som öppnar den 1 juli, men redan nu kan du förbereda dig.

Syftet med EU:s digitala covidbevis är att underlätta vid resor inom Europa. Men tänk på att det är upp till varje land att bestämma vad som gäller där, och att du ansvarar för att ta reda på vad som gäller i det land du reser till.

Fyra steg för att få ditt digitala bevis

Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar 1 juli).
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret

– Tjänsten kommer att öppna den 1 juli. Redan nu kan du förbereda dig genom att skaffa dig en e-legitimation, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Testsvar för covid-19 är på gång

Från början ingår endast bevis på vaccination mot covid-19 i den digitala tjänsten Covidbevis. Senast i början av augusti är det också möjligt att hämta ett bevis på att du har ett negativt covid-19-test och på att du har haft sjukdomen med ett så kallat tillfrisknandebevis.

E-hälsomyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Folkhälsomyndigheten samarbetar på regeringens uppdrag. E‑hälsomyndigheten planerar att öppna e‑tjänsten Covidbevis den 1 juli.

E-tjänsten bygger på den kommande EU-förordningen om EU:s digitala covidbevis. Innan vi öppnar tjänsten ska EU‑parlamentet först besluta om den nya förordningen om digitala covidbevis för resor inom EU, och det väntas ske i slutet av juni. 

E-hälsomyndigheten ansvarar för tjänsten Covidbevis som är kostnadsfri.

Mer information

Mer information om Covidbevis

Så skaffar du en e-legitimation (Myndigheten för digital förvaltning, öppnas i nytt fönster)

Så skaffar du digital brevlåda (Myndigheten för digital förvaltning, öppnas i nytt fönster)

Re Open Europe – För resenärer som reser inom EU (Europeiska Unionen, öppnas i nytt fönster)