Med e-legitimation går det snabbt och enkelt att få vaccinationsbevis

Från den 1 december 2021 kan vaccinationsbevis användas som smittskyddsåtgärd på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Beslutet gäller personer som är 18 år eller äldre.

Man med mobil
Med e-legitimation är det enkelt att skaffa ett vaccinationsbevis.

För att enkelt och snabbt skaffa vaccinationsbevis behövs e-legitimation. Men i dag saknar flera hundratusen svenskar e-legitimation. De kan därför inte använda den digitala tjänsten Covidbevis.se för att enkelt och snabbt hämta ett vaccinationsbevis.

Nu uppmanar E-hälsomyndigheten alla som kan att skaffa en e-legitimation.

– Med en e-legitimation tar det bara några minuter att hämta ett vaccinationsbevis, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef vid E-hälsomyndigheten. Du som har en närstående som saknar e-legitimation, erbjud dig gärna att hjälpa till att skaffa det. 

Så här enkelt är det att skaffa e‑legitimation

Se "Din guide till e-legitimationer" på webbplatsen e-legitimation.se.

Skydda din e-legitimation

Det är viktigt att tänka på säkerheten. Se till att ingen annan kan använda din e-legitimation. Lita aldrig på någon som ringer och ber dig logga in någonstans med din e-legitimation.

Läs om fler sätt att skydda din e-legitimation här:
https://www.e-legitimation.se/skydda-din-e-legitimation

Läs mer om Digitalhjälpen - för dig som har liten eller ingen vana av digitala tjänster:
Digitalhjälpen

Läs mer om covidbevis:
https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/