Webbutbildning i EES

Nu lanserar vi en webbutbildning för Elektroniskt expertstöd (EES). Utbildningen är till för att du som farmaceut ska kunna lära dig hur EES fungerar, vad EES kan hjälpa till med och hur du kan använda dig av EES i ditt dagliga arbete. Klicka på knappen i högermenyn för att komma till webbutbildningen.

Ett enkelt knapptryck för ökad koll

Elektroniskt expertstöd (EES) är ett system som du som farmaceut kan använda för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel. När kunden har lämnat sitt samtycke får du tillgång till information som visar om den aktuella doseringen eller läkemedlet är relevant. EES kan till exempel upptäcka:

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder.
  • För hög dosering (gäller speciellt barn och äldre).

EES minskar risken för att läkemedel används på fel sätt

EES är ett komplement till den farmaceutiska bedömningen och hjälper dig som jobbar på apotek att omsätta din kunskap i patientnytta. Att läkemedel används på fel sätt innebär inte bara en potentiell risk för individen i fråga; det resulterar även i en stor kostnad för samhället om doseringen blir fel eller flera läkemedel som gör samma sak används i onödan. 

Användningen ökar

Under 2015 kom genombrottet för EES som idag finns hos alla apotekskedjor. Även många av de fristående apoteken har anslutit sig. Under 2017 gjorde apoteken 2,5 miljoner kontroller med EES. Användningen ökar hela tiden, enligt den senaste mätningen får omkring 70 000 apotekskunder en kontroll varje vecka.

Beställ folder och affisch till ditt apotek

Foldern kan användas av dig som är farmaceut vid samtal om EES med kunden. Den innehåller en blankett för samtycke. Ange antal och beställ tryckt version från oss.

Ladda ner folder: Passar dina mediciner ihop? (pdf).

EES använder Janusmed interaktioner

Janusmed interaktioner har integrerats i Elektroniskt expertstöd (EES). Syftet är att säkerställa att samma information om interaktioner finns i hela läkemedelskedjan – från förskrivningstillfället till expeditionen på apoteket. 

Läs mer om kunskaps- och beslutsstöd här.

EES är ett enkelt sätt att få en bättre läkemedelsanvändning och säkrare vård för de äldre. Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, Umeå universitet

Film från ett utbildningstillfälle kring EES och äldre där några farmaceuter varför de tycker att EES är så bra. Längd: 2 minuter.


Fakta om EES

  • EES utvecklas och kvalitetsgranskas av eHälsomyndigheten.
  • Tjänsten är kostnadsfri och erbjuds till alla apotek.
  • Vi genomför utbildningar flera gånger om året för att visa hur du som farmaceut kan använda EES i praktiken. Välkommen att höra av dig till oss eller prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av att veta mer.