Elektroniskt expertstöd (EES)

EES är ett system som du som farmaceut kan använda för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel. När kunden har lämnat sitt samtycke får du tillgång till information som visar om den aktuella doseringen eller läkemedlet är relevant.

Nyheter i EES

2018-11-07

Release 17.1.4 – Förändring av EES via webb

Kommentarsfält
EES via webb är nu uppdaterad med ett räkneverk där det framgår hur många tecken som får anges i fritextfältet vid stängning av signal.

Fliken ”Avslutade signaler”
I EES via webb under fliken ”Avslutade signaler” kommer regelkategorin nu överensstämma med den kategori som signalen hade innan den stängdes.

Tänk på att efter releasen kan varje användare behöva rensa cacheminnet.
Kontakta er interna support om ni behöver hjälp med detta.


Ett enkelt knapptryck för ökad koll

Elektroniskt expertstöd (EES) är ett system som du som farmaceut kan använda för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel. När kunden har lämnat sitt samtycke får du tillgång till information som visar om den aktuella doseringen eller läkemedlet är relevant. EES kan till exempel upptäcka:

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder.
  • För hög dosering (gäller speciellt barn och äldre).

EES minskar risken för att läkemedel används på fel sätt

EES är ett komplement till den farmaceutiska bedömningen och hjälper dig som jobbar på apotek att omsätta din kunskap i patientnytta. Att läkemedel används på fel sätt innebär inte bara en potentiell risk för individen i fråga; det resulterar även i en stor kostnad för samhället om doseringen blir fel eller flera läkemedel som gör samma sak används i onödan. 

Användningen ökar

Under 2015 kom genombrottet för EES som idag finns hos alla apotekskedjor. Även många av de fristående apoteken har anslutit sig. Under 2017 gjorde apoteken 2,5 miljoner kontroller med EES. Användningen ökar hela tiden, enligt den senaste mätningen får omkring 70 000 apotekskunder en kontroll varje vecka.

Beställ folder till ditt apotek

Foldern kan användas av dig som är farmaceut vid samtal om EES med kunden. Den innehåller en blankett för samtycke. För att beställa foldern till ditt apotek, ange antal och postadress i ett mejl till ees@ehalsomyndigheten.se. Du kan också skriva ut foldern själv genom att klicka här eller på bilden nedan. 

EES använder Janusmed interaktioner

Janusmed interaktioner har integrerats i Elektroniskt expertstöd (EES). Syftet är att säkerställa att samma information om interaktioner finns i hela läkemedelskedjan – från förskrivningstillfället till expeditionen på apoteket. 

EES är ett enkelt sätt att få en bättre läkemedelsanvändning och säkrare vård för de äldre. Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, Umeå universitet

Film från ett utbildningstillfälle kring EES och äldre där några farmaceuter varför de tycker att EES är så bra. Längd: 2 minuter.


Fakta om EES

  • EES utvecklas och kvalitetsgranskas av eHälsomyndigheten.
  • Tjänsten är kostnadsfri och erbjuds till alla apotek.
  • Vill du lära dig mer om EES kan du genomföra vår webbutbildning. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av att hålla dig uppdaterad om EES eller höra av dig till oss vid eventuella frågor.