Vaccinationsbevis

Om du är vaccinerad mot covid-19 kan du få ett vaccinationsbevis. Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se.
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en. Om du inte har en digital brevlåda kan du läsa här om hur du gör för att skaffa en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål eller på det evenemang som du ska besöka.

Hur läser jag mitt vaccinationsbevis?

Här hittar du en bild och en beskrivning av vad de olika sakerna i ditt vaccinationsbevis betyder. Så läser du ditt vaccinationsbevis

Hur lång tid tar det att få ett vaccinationsbevis?

Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.

Saknar du doser i ditt vaccinationsbevis, läs mer här!

Gäller vaccinationsbevis vid evenemang?

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Personer som är 18 år och äldre behöver då visa vaccinationsbevis om arrangören kräver det. Arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis behöver i stället följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang.

Läs mer här: Vaccinationsbevis börjar användas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

Samt här: Svar på vanliga frågor om covidbevis

Behöver jag vara vaccinerad för att få ett vaccinationsbevis?

Du kan få ett vaccinationsbevis när du har tagit en dos vaccin. Det är dock inte säkert att det räcker med en dos vaccin för att resa in i ett land. Du ansvarar själv för att undersöka vad som krävs på ditt resmål eller på det evenemang som du ska besöka.

Sök i första hand information om utrikesresor hos Utrikesdepartementet (UD). På ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns information om bestämmelser i olika länder. UD:s app resklar gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.

För att besöka ett evenemang med fler än 100 deltagare, inomhus, där arrangören kräver vaccinationsbevis så måste du vara vaccinerad med antingen:


1. två doser av Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna) eller Vaxzevria (AstraZeneca)

eller

2. en dos av Covid-19 Vaccine (Janssen).

Det ska ha gått 14 dagar sedan du fick din senaste dos.

Hur länge är ett vaccinationsbevis giltigt?

Ett vaccinationsbevis är giltigt i 180 dagar.

Du kan när som helst hämtat ett nytt vaccinationsbevis på Covidbevis.se

Kan jag hämta vaccinationsbevis till mina barn?

Ja, det kan du göra genom att logga in med e-legitimation på Covidbevis.se. Om du inte har e-legitimation så kan du läsa mer här.

Har du fått dina vaccinationer registrerade på reservnummer?

Läs här om hur du gör om du har fått dina vaccinationer registrerade på reservnummer.

 

Här hittar du fler frågor och svar om covidbevis

Läs mer på E-hälsomyndighetens webbplats om hur dina personuppgifter behandlas.