Allt om Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan ska ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. Registret regleras av lagen om nationell läkemedelslista och tas fram av E-hälsomyndigheten på uppdrag av regeringen. På den här sidan hittar du allt om Nationella läkemedelslistan.


NLL_delaktighet[1].png

Vad händer den 1 maj?

Den 1 maj 2021 träder lagen om nationell läkemedelslista i kraft. Nationella läkemedelslistan ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten en gemensam och aktuell bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor, till exempel förbrukningsartiklar och livsmedel till barn under 16 år. Läs om vad som finns på plats den 1 maj och om kommande releaser i höst.

Dator.png

Lär känna Nationella läkemedelslistan

Gå webbutbildningen, för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården eller på apotek.

NLL_andraläkare.png

Verktygslåda för dig som ska införa Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan innebär både tekniska, juridiska och verksamhetsmässiga förändringar. I den här verktygslådan finns informationsmaterial och länkar för dig som ska införa Nationella läkemedelslistan i vård- eller apoteksverksamhet.

Illustration av missbruksproblematik

Förskrivningskollen

Snart kan du som arbetar inom hälso- och sjukvården se din patients förskrivna och uthämtade läkemedel, livsmedel och hjälpmedel i Förskrivningskollen. Förskrivningskollen lanseras den 1 maj 2021.

Illustration journal på datorskärm

Samtycken och spärrar – så fungerar det

Med Nationella läkemedelslistan får patienten större möjlighet att själv påverka vem som får tillgång till information om patienten, och vilken information som ska visas. För att öka den möjligheten införs samtycken och spärrar i Nationella läkemedelslistan.

Illustration av läkare som ansluter till Nationella läkemedelslistan

Anslut till Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan innebär att både apoteken och vården behöver göra förändringar i sina system. Vården kommer nu att kunna läsa information och interagera på en rad nya sätt, och flera nya funktioner som påverkar både vård- och apotekssystemen och deras användare införs.

Illustration Nationella läkemedelslistan

Ett uppdrag från regeringen

E-hälsomyndigheten samordnar arbetet med att ta fram Nationella läkemedelslistan, på uppdrag av regeringen.