Elektroniskt expertstöd (EES)

Du som farmaceut kan använda EES som stöd för att se hur ett recept passar in med kundens övriga läkemedel. Du kan till exempel se om den aktuella doseringen och läkemedlet är lämpligt för kunden med avseende på ålder och kön. På den här sidan kan du läsa mer om EES och gå en webbutbildning för att bli en bättre EES användare.


Senaste nytt

Läs senaste nyhetsbrevet

20 oktober 2021. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev. Där kan du ta del av aktuell information om EES. Du anmäler dig längst ner på denna sida.

Här kan du läsa EES nyhetsbrev för oktober 2021 (öppnas i ny fik)

15 september 2021. I innehållsreleasen som sker den 22 september kommer cirka 180 läkemedel uppdateras och innehållet i omkring 45 signaler uppdateras eller skapas.

19 augusti 2021. EES utökar sitt innehåll med information om hur läkemedel påverkar den gravida och ammande kvinnan från och med den 1 september. 

Farmaceuter på apotek får den 1 september tillgång till Janusmed amning och fosterpåverkan, antingen via EES webbgränssnitt eller direkt i apoteksaktörens receptexpeditionssystem.

Mer information om amningspåverkan (pptx, öppnas i ny flik)
Mer information om fosterpåverkan (pptx, öppnas i ny flik) 


EES kan förhindra doseringsfel samt ge praktiska råd och tips på hur barnet kan ta läkemedlet på bra och säkert sätt Synnöve Lindemalm Barnläkare/ Klinisk Farmakolog Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Ett enkelt knapptryck för ökad koll

Elektroniskt expertstöd (EES) är ett system som du som farmaceut kan använda för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel. EES kan till exempel upptäcka:

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder.
  • För hög dosering (gäller speciellt barn och äldre).

EES minskar risken för att läkemedel används på fel sätt

EES är ett komplement till den farmaceutiska bedömningen och hjälper dig som jobbar på apotek att omsätta din kunskap i patientnytta. Att läkemedel används på fel sätt innebär inte bara en potentiell risk för individen i fråga; det resulterar även i en stor kostnad för samhället om doseringen blir fel eller flera läkemedel som gör samma sak används i onödan. 


EES är ett enkelt sätt att få en bättre läkemedelsanvändning och säkrare vård för de äldre. Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, Umeå universitet

Fakta om EES

  • EES utvecklas och kvalitetsgranskas av E-hälsomyndigheten.
  • Tjänsten är kostnadsfri och erbjuds till alla apotek.
  • Vill du lära dig mer om EES kan du genomföra vår webbutbildning. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av att hålla dig uppdaterad om EES eller höra av dig till oss vid eventuella frågor.