Elektroniskt expertstöd (EES)

Du som farmaceut kan använda EES som stöd för att se hur ett recept passar in med kundens övriga läkemedel. Du kan till exempel se om den aktuella doseringen och läkemedlet är lämpligt för kunden med avseende på ålder och kön. På den här sidan kan du läsa mer om EES och gå en webbutbildning för att bli en bättre EES användare.


Senaste nytt

Innehållsreleasen den 2 december

16 november 2020. I innehållsreleasen som sker den 2 december kommer cirka 200 läkemedel uppdateras och innehållet i omkring 90 signaler uppdaterat eller skapats.

Uppdatering av EES-webb 15 oktober

12 oktober 2020. Natten mellan den 14-15 oktober genomförs produktionssättning av 17.1.11 releasen. Detta medför att vissa apotek kan behöva rensa cacheminnet på varje dator och användare eftersom den historiska informationen måste tas bort för att EES-webb ska fungera. Den nya uppdateringen innebär att det kommer synas (med antal) om det finns några avslutade signaler under fliken ”Avslutad signal”.

Läs senaste nyhetsbrevet

8 oktober 2020. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev. Där kan du ta del av aktuell informtion om ESS. Du anmäler dig längst ner på denna sida.

Här kan du läsa EES nyhetsbrev för oktober 2020.


EES kan förhindra doseringsfel samt ge praktiska råd och tips på hur barnet kan ta läkemedlet på bra och säkert sätt Synnöve Lindemalm Barnläkare/ Klinisk Farmakolog Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Ett enkelt knapptryck för ökad koll

Elektroniskt expertstöd (EES) är ett system som du som farmaceut kan använda för att se hur det aktuella receptet passar in med kundens övriga läkemedel. EES kan till exempel upptäcka:

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder.
  • För hög dosering (gäller speciellt barn och äldre).

EES minskar risken för att läkemedel används på fel sätt

EES är ett komplement till den farmaceutiska bedömningen och hjälper dig som jobbar på apotek att omsätta din kunskap i patientnytta. Att läkemedel används på fel sätt innebär inte bara en potentiell risk för individen i fråga; det resulterar även i en stor kostnad för samhället om doseringen blir fel eller flera läkemedel som gör samma sak används i onödan. 


EES är ett enkelt sätt att få en bättre läkemedelsanvändning och säkrare vård för de äldre. Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, Umeå universitet

Fakta om EES

  • EES utvecklas och kvalitetsgranskas av E-hälsomyndigheten.
  • Tjänsten är kostnadsfri och erbjuds till alla apotek.
  • Vill du lära dig mer om EES kan du genomföra vår webbutbildning. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av att hålla dig uppdaterad om EES eller höra av dig till oss vid eventuella frågor.