Det här gäller för att ta del av ditt barns receptinformation

Så länge ditt barn är yngre än 13 år kan du som vårdnadshavare ta del av hens recept digitalt via Läkemedelskollen, 1177, eller apotekens e-handel. Är ditt barn 13 år eller äldre kan du kontakta ditt apotek.

Det beror på att barn i åldrarna 13 år till och med 17 år har rätt till ett ökat skydd av sin personliga integritet. Den rätten styrs av offentlighets- och sekretesslagen. 

Illustration av kvinna med dator

Hur gör jag för att hämta ut läkemedel till mitt barn?

Det gör du genom att kontakta ditt apotek. Det beror på att en farmaceut behöver avgöra om information om läkemedlet kan lämnas ut till dig utan att göra intrång på barnets personliga integritet. En sådan bedömning måste göras i varje enskilt fall och det görs alltid vid besök på ett fysiskt apotek.

Hur gör jag för att beställa läkemedel till mitt barn?

Det finns apotek som har lösningar för att hantera e-handel av läkemedel för dig som vårdnadshavare. Sådana tjänster fungerar genom att en farmaceut gör en bedömning i varje enskilt fall om information om barnets läkemedel kan lämnas ut till dig, precis som på ett fysiskt apotek.

En del apotek kan också erbjuda olika abonnemangs- eller beställningstjänster för läkemedel. Det kan exempelvis vara att du blir meddelad när det är dags att hämta ut ditt barns läkemedel, efter att du har gjort din beställning.