Illustration av LiiV kvinna som sitter vid dator

Leverantörernas information i VARA (LiiV)

LiiV är ett system där vi samlar in information om läkemedel från läkemedelsleverantörerna.


Senaste nytt

E-hälsomyndigheten och Sil/Inera informerar om uppdateringar i LiiV kring jul och nyår

26 november 2020. Ett informationsbrev finns publicerat under ”Övriga dokument” här till höger.
Vi vill tacka alla LiiV-användare för ett gott samarbete under det gångna året och passa på att önska er en God Jul och ett Gott Nytt år!

The Swedish eHealth Agency and Sil/Inera would like to inform about updates in LiiV during Christmas Holidays

26 november 2020. A newsletter is published under “Övriga dokument” to the right on this page.

We want to express our gratitude to all LiiV-users for the excellent cooperation throughout the year and take this opportunity to wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

Ny påminnelse i LiiV

5 oktober 2020. Den 15 oktober 2020 läggs en ny funktion till i LiiV som påminner användaren om att styrka numerisk ska vara ifylld på produktnivå när en artikel ska börja marknadsföras. Läs mer om påminnelsen i LiiV-handboken (6.3 och 17.1.6).

New reminder in LiiV

5 October 2020. On the 15th of October 2020 a new function will be added in LiiV to help remind users to fill in “strength numeric with unit” on the product level when an article is to be marketed. More information can be found in the LiiV handbook (6.3 and 17.1.6).


Grafisk bild över kedjan för läkemedelsinformation; från läkemedelsleverantörerna via LiiV och VARA för att skickas vidare till vården och apotek.
Grafisk bild över informationsflödet för läkemedel.

Om LiiV

LiiV står för Leverantörernas information i VARA. Det är ett system som samlar in information om läkemedel. Informationen kommer från Läkemedelsverket, läkemedelsleverantörer och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Läkemedelsleverantörerna fyller i information om sina läkemedel i LiiV. Informationen förs sedan automatiskt över till produkt- och artikelregistret VARA. Här kan du läsa mer om produkt- och artikelregistret VARA.

LiiV ersätter det tidigare systemet Nationellt produktregister för läkemedel (NPL). När vi har utvecklat LiiV har vi fokuserat på att underlätta för dig som arbetar i systemet. Det ska vara lätt att göra rätt. En annan positiv effekt av att vi inför LiiV är att det går snabbare att få ut informationen från läkemedelsleverantörerna till vård och apotek.

Är du läkemedelsleverantör?

Om du arbetar hos en läkemedelsleverantör använder du LiiV för att registrera information om läkemedel.

För att logga in i LiiV behöver du ha ett personligt användarkonto. Varje läkemedelsleverantör som behöver åtkomst till LiiV behöver ansöka om behörighet för en behörighetsadministratör. Detta gör du genom att fylla i ansökningsblanketten som finns på denna sida och skicka in den till servicedesk@ehalsomyndigheten.se.

Behörighetsadministratören kan sedan ge behörighet till sina kollegor eller till konsulter. Mer information om användarkonton hittar du i handboken.

Arbetar du på ett konsultföretag?

Om du arbetar för ett konsultföretag behöver du använda LiiV för att registrera information om läkemedel för den leverantör du har uppdrag för. För att göra det behöver du ha ett personligt användarkonto i LiiV. En person på konsultföretaget utses som behörighetsadministratör och ansöker om ett konto på samma sätt som ovan. Denne kan sedan lägga upp användarkonton åt sina kollegor. När du som konsult har fått ett användarkonto kan leverantören söka upp dig i LiiV och ge dig behörighet att administrera leverantörens produkter. Mer information om användarkonton hittar du i handboken till höger.


Vill du veta mer om LiiV?

Om du vill ha mer information om LiiV kan du läsa dokumenten som finns på denna sida. Det finns bland annat en handbok som beskriver hur systemet fungerar. 

Kontakt

Om du har frågor om LiiV som inte besvaras i dokumenten i menyn till höger kan du kontakta servicedesk@ehalsomyndigheten.se.

Glömt lösenord?

Om du glömt ditt lösenord för inloggning i LiiV så går du till inloggningssidan och klickar på ”Har du glömt ditt lösenord, klicka här”.