Lena satsar på en modern myndighet

– Jag har redan tipsat flera vänner om att de borde söka jobb på E-hälsomyndigheten i Kalmar. Detta är en modern myndighet med många kompetenta kollegor som verkligen har välkomnat mig in i gemenskapen. Det säger Lena Nilsson som arbetar på E-hälsomyndigheten som utredare.

Mina nya kollegor på eHälsomyndigheten är otroligt hjälpsamma och engagerade Lena Nilsson
Porträtt Lena Nilsson
Lena Nilsson. Fotograf: Jennifer Glans.

Lena kommer närmast från socialtjänsten i Kalmar där hon i över tio år var it-ansvarig. Direkt efter gymnasiet började hon arbeta som läkarsekreterare, men mitt i livet bestämde Lena sig för att studera vidare.

 – Valet föll på att läsa systemvetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar och det har jag aldrig ångrat. Jag tog en magister i informatik och tycker så här i efterhand att jag valde helt rätt bana. Direkt efter studierna fick jag sedan en adjunktstjänst på universitetet och undervisade några år, säger Lena.

Härligt att bli omskakad

Nästa steg i yrkeslivet blev ett projekt i Kalmar kommun. Projektet handlade om att utveckla kvalitetssystemen för socialtjänsten och det ledde sedan vidare till jobbet som it-ansvarig. Nu vid 55 års ålder har Lena alltså bestämt sig för att satsa på något nytt igen och börja på E-hälsomyndigheten.

– Jag hade inte en tanke på att byta jobb för jag trivdes verkligen på socialtjänsten. När jag såg annonserna från eHälsomyndigheten väcktes ändå intresset och jag skickade in en ansökan. Det är faktiskt härligt att bli lite omskakad i huvudet, få nya arbetskamrater och sätta sig in i nya frågor, säger Lena.

Har det då varit svårt att komma igång med arbetet i en helt okänd miljö?

– Det tycker jag inte. Här på E-hälsomyndigheten finns ett stort mått av flexibilitet när det gäller arbetsformerna och vi sitter i ett öppet kontorslandskap. Det ger närhet till arbetskamraterna och underlättar för oss som är nyanställda. Mina nya kollegor på E-hälsomyndigheten är dessutom otroligt hjälpsamma och engagerade. Redan nu efter en månad har jag exempelvis lärt mig massor om handel med receptbelagda och receptfria läkemedel. Det är ett område som jag kommer att jobba med, berättar Lena.

Enkelt ta cykeln i Kalmar

Lena är född och uppvuxen i Kalmar där hon bor med sin man. Hennes två döttrar har flyttat till Oslo, medan de tre bonusbarnen är spridda runt om i Sverige. Själv trivs Lena i Kalmar och är inte sen med att lyfta fram stadens fördelar.

– Kalmar har alltid varit en fin sommarstad och det hålls många gratisevenemang på kvällarna. Det går också att bada mitt inne i staden och det finns massor av fina stränder på bekvämt avstånd. Dessutom har restaurang- och kulturlivet utvecklats mycket på senare år, vilket gör att det är liv och rörelse i Kalmar året runt, säger Lena.

En annan sak som Lena framhåller är att Kalmar är en riktig cykelstad där fler och fler tar cykeln till och från jobbet.

– Kommunen har satsat på cykelbanor och annat som underlättar för oss cyklister. Det passar mig utmärkt och uppskattas också av alla studenter som pluggar i Kalmar, säger Lena.