Kalmar nästa för Karin och Eva

Båda var med redan från början när E-hälsomyndigheten bildades den 1 januari 2014. Nu drygt tre år senare har Karin och Eva bestämt sig för att flytta med när huvuddelen av myndigheten etableras i Kalmar.

Det finns inget mer intressant uppdrag i Sverige än att få jobba med att utveckla e-hälsan och bidra till en bättre hälsa hos invånarna. Eva Anundi
Porträtt Karin Apelgren och Eva Anundi
Porträtt Karin Apelgren och Eva Anundi. Fotograf: Jennifer Glans.

– Det som fick mig att följa med i flytten är en kombination av flera saker. Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb på myndigheten och det är spännande att få vara med om att starta något nytt. Alla förstår ju att etableringen av E-hälsomyndigheten är något positivt för Kalmar. Dessutom känns det roligt att lära känna en ny del av Sverige och Kalmar verkar vara en jättetrevlig stad.

Det säger Karin Apelgren som är apotekare på E-hälsomyndigheten. Hon arbetar bland annat med VARA, ett produktregister för läkemedel och de förbrukningsartiklar och livsmedel som ingår i högkostnadsskyddet.

– Med VARA förser vi vård och apotek med information som de använder vid förskrivning och expedition av recept. Det kräver förstås att vi som jobbar med att uppdatera och kvalitetssäkra produktregistret har kunskap om läkemedel, säger Karin.

Aldrig varit i Kalmar

Karin hade aldrig varit i Kalmar när hon åkte dit förra sommaren. Det var strax efter att regeringen beslutat att E-hälsomyndighetens säte och merparten av verksamheten ska etableras i Kalmar.

– Då fick jag ett väldigt gott intryck av staden. Jag kommer från Östersund så för mig känns det inte främmande att flytta från Stockholm till en mindre ort, säger Karin.

För arbetskamraten Eva Anundi var läget ett helt annat när beskedet om E-hälsomyndighetens flytt till Kalmar kom.

– Vi har sommarhus på Öland och har varit mycket i Kalmar. Eftersom jag och min sambo spelar golf är det en bonus att våren kommer tidigare till Öland och östra Småland. Min man har dessutom länge velat flytta från Stockholm och ner till Kalmar, berättar Eva.

Jobbet som verksamhets- och kravanalytiker på E-hälsomyndigheten vill hon också fortsätta med. En av de tjänster som Eva har arbetat med är Min förskrivning, som vänder sig till läkare, andra som förskriver läkemedel och till verksamhetschefer inom vården.

Med E-hälsomyndighetens e-tjänst Min förskrivning går det att följa upp kvalitet och kostnader för den läkemedelsbehandling som förskrivaren ordinerat. Syftet är att hjälpa förskrivare och verksamheter att hitta förbättringsområden. Allt för att uppnå en effektiv läkemedelsanvändning.

– Min förskrivning har precis kommit i en ny förbättrad version med fler funktioner. I det projektet var jag med och tog fram projektdirektiv, en förstudie och mål. Sedan tog lösningsarkitekten arbetet vidare, säger Eva.

Tar med arbetskulturen

Eva menar att det är få arbetsplatser i Sverige som hanterar it-system med så stora volymer data och höga krav på kvalitet och tillgänglighet som E-hälsomyndigheten gör. Det mest kända exemplet är systemen för de elektroniska recepten som E-hälsomyndigheten ansvarar för och i dag är 99 procent av alla recept just e-recept. Det placerar Sverige bland de allra främsta i världen när det gäller användningen av e-recept.

– För mig är det stimulerande att arbeta med samhällsviktiga system som kräver samverkan med andra och tvärvetenskaplig kompetens. Det finns inget mer intressant uppdrag i Sverige än att få jobba med att utveckla e-hälsan och bidra till en bättre hälsa hos invånarna, säger Eva.

Utöver det pekar Eva på det goda arbetsklimat som hon upplever finns på E-hälsomyndigheten och Karin håller med om det.

– Våra värdeord är kompetent, engagerad och hjälpsam. Jag tycker att det på ett bra sätt sammanfattar den fantastiska arbetskultur och anda som präglar det dagliga arbetet på E-hälsomyndigheten. Det är något vi ska vara rädda om och som vi ska ta med oss till Kalmar, avslutar Karin.