Möt en av våra första kalmariter

Christian Örtendahl är en av de allra första nyanställda som ska jobba på eHälsomyndigheten i Kalmar. Han är utredare på enheten besluts- och kunskapsstöd och inleder sin anställning med en period på kontoret i Stockholm.

Det som känns spännande är att få arbeta med intressanta frågor. eHälsomyndigheten ansvarar ju för system som används varje dag inom vården och som är bland de viktigaste vi har i landet. Christian Örtendahl
Porträtt Christian Örtendahl
Christian Örtendahl. Fotograf: Jennifer Glans.

Christian ska bland annat arbeta med de system som håller ordning på apotekens sammanlagda fordringar på landstingen och förmedlar betalningen en gång per månad.

– Systemet hanterar utbetalningar till apoteken på omkring 1,8 miljarder kronor varje månad. Självklart måste det fungera bra så att apoteken får sina pengar i tid, säger Christian.

Beredd att möta kundernas förväntningar

Christian har läst på universitetet i Linköping och har en magisterexamen i maskinteknik. Senast kommer han från ett uppdrag på Karolinska sjukhuset i Solna där han arbetat med kommunikationssystemet i den nya sjukhusbyggnaden. På hans CV finns också en rad uppdrag på myndigheter och företag med allt från Stockholms läns landsting, Läkemedelsverket och Åklagarmyndigheten till Astra Zeneca och mobiloperatören 3.

– Under min studietid läste jag mycket kvalitetsteknik. Från det fick jag med mig att sätta kunderna i fokus. Det handlar om att i varje läge förstå och möta kundernas förväntningar och krav, förklarar Christian.

Christian började sin anställning på eHälsomyndigheten i månadsskiftet oktober-november, men säger att han redan känner sig som en i gänget.

– eHälsomyndigheten är en ung myndighet med bra fart. Jag förväntade mig att komma till en arbetsplats med människor som hjälps åt för att lösa uppgifterna. Och det stämmer precis med hur det fungerar här. Dessutom är folk både proffsiga och trevliga, så jag känner mig verkligen välkommen. Under våren 2017 räknar jag med att tillbringa allt mer av min tid på kontoret i Kalmar, säger Christian.

Klart med lokaler i chokladfabriken

eHälsomyndigheten har hyrt kontorslokaler i den gamla chokladfabriken i Kalmar. Vad är det då som lockar i Kalmar för Christians del? Han som är uppvuxen i Sala och Falun, har pluggat i Linköping och nu är stockholmare sedan flera år tillbaka.

– Förklaringen är ganska enkel. Min nya sambo bor i Kalmar och tillsammans fick vi nyligen en son. Jag har därför tittat efter bra jobb i Kalmar och när jag fick veta att eHälsomyndigheten sökte folk gick jag in på myndighetens hemsida och letade upp lediga tjänster. När jag är i Kalmar känner jag också att det finns ett stort intresse och nyfikenhet kring allt som rör eHälsomyndigheten. Det gör det extra roligt för mig att börja jobba här, avslutar Christian.