Nu söker vi nya medarbetare till ett av Sveriges mest spännande it-projekt

Nationella läkemedelslistan är ett av de absolut mest spännande it-projekten i Sverige just nu. Det säger Pontus Ahl som är enhetschef på eHälsomyndigheten och som nu söker ett 30-tal nya medarbetare.

Bild på Pontus Ahl
Pontus Ahl, chef för enheten för leverans och innovation på E-hälsomyndigheten

Pontus Ahl har jobbat på E-hälsomyndigheten i drygt ett år som chef för Enheten för leverans och innovation. Han har ansvar för att rekrytera flera nya medarbetare som ska jobba med införandet av Nationella läkemedelslistan.

 Vi söker nu cirka 30 nya medarbetare varav många systemutvecklare. Exempelvis behöver vi både seniora och juniora javautvecklare och webbutvecklare samt databasutvecklare. Det är dock inte ett krav att man kan till exempel java i dag utan vi söker främst duktiga utvecklare som kan tänka sig jobba med olika programspråk.

 Vi behöver också systemutvecklare/testare som vill jobba med automatiserade tester. Vi söker även seniora mjukvaruarkitekter och så kallade UX-designers.

Chans att göra skillnad

Arbetet med införande av nationella läkemedelslistan påbörjas på allvar under hösten 2018 och till den 1 juni 2022 ska alla vårdaktörer och apotek vara anslutna. Varför ska en systemutvecklare på jakt efter ett nytt jobb söka just dessa jobb?

 Här finns chansen att göra skillnad och att jobba med något som gynnar hela svenska samhället. När nationella läkemedelslistan finns på plats innebär det en säkrare vård för alla invånare i landet, säger Pontus Ahl.

 Det handlar om stora häftiga tekniska system som påverkar alla invånare. Och regeringens och SKL:s vision sätter ju ribban väldigt högt vilket gör det extra spännande.

Bäst i världen

E-hälsomyndigheten har funnits sedan 2014 och jobbar för att förverkliga Vision e-hälsa 2025 som säger att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Vad är det då som är så bra med att jobba på E-hälsomyndigheten?

 Att E-hälsomyndigheten känns som en nystartad framgångsrik verksamhet. Det finns en tydlig vision och framtidsanda samtidigt som vi har den stabila grund som en statlig myndighet innebär. Jag har jobbat i flera andra branscher tidigare och tycker det finns ett härligt tempo här. Det är högt i tak och alla har chansen att vara med och påverka, säger Pontus Ahl.

Flexibel arbetsplats

E-hälsomyndigheten har sitt säte i Kalmar och dessutom ett kontor i Stockholm. De medarbetare man nu söker kommer i första hand att arbeta i Kalmar. På Kalmarkontoret är det flera medarbetare som bor en bra bit från Kalmar på orter som Karlskrona, Ronneby, Oskarshamn och Växjö.

 Själv bor jag i Växjö och det funkar alldeles utmärkt att pendla, berättar Pontus Ahl. Jag åker alltid tåg och det går jättebra att jobba på tåget. Vi har förtroendearbetstid vilket innebär viss flexibilitet. När arbetet tillåter finns det ibland möjlighet att jobba hemifrån om man exempelvis har en tid att passa med barnen eller behöver läsa på i lugn och ro. Vi kör många möten via Skype. Det viktigaste är att vi når våra mål och att medarbetarna funkar i teamet.

Se våra lediga tjänster.

 

Om nationella läkemedelslistan

Regeringen har gett eHälsomyndigheten i uppdrag att införa en nationell läkemedelslista i Sverige. I dag är information om en individs läkemedelsanvändning uppdelad i flera olika källor, till exempel i patientjournalen, i läkemedelsförteckningen och även hos patienten själv. Detta kan leda till sämre patientsäkerhet då det är lätt att ta fel läkemedel, ta felaktiga kombinationer, ta läkemedel i onödan eller på fel sätt.

En nationell läkemedelslista kommer att ge såväl vården, apoteken som patienten en korrekt och aktuell bild av patientens samtliga förskrivna läkemedel. Alla aktörer får tillgång till samma information om en patients läkemedelsbehandling. Det kommer att leda till ökad patientsäkerhet, men också ökad möjlighet till patientdelaktighet, effektivare arbetsprocesser, minskat missbruk och bättre möjligheter till uppföljning och styrning.

Den 1 juni 2020 ska eHälsomyndigheten vara klar med Nationella läkemedelslistan och det ska vara möjligt för vårdaktörer och apotek att ansluta sig. Två år senare den 1 juni 2022 ska samtliga vård- och apoteksaktörer ha anslutit sina system till Nationella läkemedelslistan.