Internationellt arbete
E-hälsomyndigheten samordnar regeringens satsningar på e-hälsa internationellt och följer utvecklingen på e-hälsoområdet. Uppdraget kräver nationell och internationell omvärldsbevakning.
Exempel på internationellt arbete
- Omvärldsbevakning genom att delta på internationella konferenser.
- Ta emot och delta på utländska delegationer.
- Arbete med e-hälsa inom innovationspartnerskapet som Sverige har inlett med Frankrike och Tyskland.
- Deltar i Global Digital Health Partnership (GDHP), ett världsomspännande partnerskap som arbetar med erfarenhetsutbyte av digitaliseringsfrågor inom hälso- och sjukvård.
E-hälsa i EU
EU har en handlingsplan för e-hälsa som tar sin utgångspunkt i patientrörlighetsdirektivet. Enligt handlingsplanen ska EU:s e-hälsoarbete:
- Stödja och främja samarbete om och utbyte av information mellan medlemsländerna.
- Tillhandahålla europeiska system och tjänster som rör e-hälsa.
- Ta fram riktlinjer om patientinformation för gränsöverskridande hälso- och sjukvård.
- Stödja medlemsstaterna i gemensamma åtgärder för identifiering och autentisering för gränsöverskridande hälso- och sjukvård.
Kommissionen och medlemsstaterna har också inrättat något som kallas eHealth Network (eHN). Syftet med eHN är att förbereda gränsöverskridande e-hälsotjänster.
Socialdepartementet representerar Sverige i eHealth Network och E-hälsomyndigheten bistår som expertmyndighet. Arbetet genomförs i treåriga projekt, innevarande projekt heter eHealth Action (eHAction) och E-hälsomyndigheten arbetar i flera av de ingående arbetsgrupperna i projektet.
Digitalt vaccinationsintyg för covid-19
Vaccinationsintyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa. Inom EU pågår ett arbete för att ta fram gemensamma riktlinjer för hur ett digitalt intyg ska se ut.
E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att medverka i lämpliga arbetsgrupper, följa utvecklingen och de diskussioner som förs på europeisk nivå kring vaccinationsintygen.
Digitalt vaccinationsintyg för covid-19
E-recept över landsgränser
Möjligheten att skicka e-recept över landsgränserna är en av de åtgärder som EU arbetar med för att säkerställa den fria rörligheten inom gemenskapen. I Sverige är det E-hälsomyndigheten som är nationell kontaktpunkt för e-hälsa på EU-nivå, det som på engelska kallas National Contact Point for eHealth (NCPeH).
E-hälsomyndigheten arbetar med att färdigställa den infrastruktur som behövs för att skicka e-recept över landsgränser. Det behövs juridiska förutsättningar för att tjänsten ska kunna driftsättas.
I genomförandeplanen 2020-2022 för Vision e-hälsa 2025 ingår e-recept över landsgränser som en prioriterad insats inom området trygg och säker informationshantering. Målet är att införa tjänsten så fort lagstöd finns.