Fem snabba tips för lyckad resa med covidbevis

Sol och bad i varma vatten eller ut på äventyr. Många planerar en efterlängtad semester. För att själva resan ska bli enkel och smidig är det viktigt att ha covidbevis. Olika regler gäller för olika länder. Det är ditt eget ansvar att hålla dig uppdaterad vad som gäller på just ditt resmål. Här är fem tips till en lyckad semester.

Illustration: Li Rosén Zobec/E-hälsomyndigheten

1. Uppdatera ditt covidbevis

Vaccinationsbeviset uppdateras INTE automatiskt med antal doser när det ligger i din digitala brevlåda (till exempel Kivra, e-Boks eller Min myndighetspost). Du behöver hämta ett nytt bevis, när du har tagit en ny dos.

Om du bara har tagit två doser vaccin mot covid-19 kan det vara dags att boka tid för en påfyllnadsdos för att slippa krångel när du reser utomlands.

Om det har gått 270 dagar sedan din andra dos, behöver du som är vuxen en påfyllnadsdos. Den regeln omfattar inte barn och unga under 18 år.

Covidbevis ska underlätta vid resor

2. Kontrollera vad som gäller på ditt resmål

Det är ditt ansvar som resenär att kontrollera vilka regler som gäller på ditt resmål. Olika länder kräver olika intyg.

Sök i första hand information om utrikesresor hos Utrikesdepartementet (UD).

På ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns information om bestämmelser i olika länder. 

3. Vaccinera dig

Att vara vaccinerad och ha ett uppdaterat covidbevis är det enklaste när du reser. Men är du inte vaccinerad ännu kan du få ett covidbevis på två andra sätt.

4. Ha ditt covidbevis tillgängligt

Skaffa en e-legitimation och digital brevlåda. Med e-legitimation kan du identifiera dig på internet och hämta ett vaccinationsbevis. Och med e-legitimation kan du skaffa en digital brevlåda där du kan ladda ned och förvara ditt covidbevis. Tänk på att hämta ditt covidbevis i god tid.

E-legitimation för att identifiera dig

Om du inte använder e-legitimation är det snabbaste och enklaste sättet att få ett vaccinationsbevis att du besöker ett av Sveriges cirka 1 400 apotek. Ta med dig godkänd legitimation, exempelvis ett körkort eller ett pass, så kan apotekspersonalen hjälpa dig med ditt vaccinationsbevis. Gäller för dig med svenskt personnummer.

Få ditt vaccinationsbevis på apotek

Det går även att skriva ut en blankett på E-hälsomyndighetens webbplats, fylla i den och posta till myndigheten.

Hos E-hälsomyndigheten hittar du blanketter för covidbevis

5. Kom ihåg ditt pass

Covidbevis är inte en giltig resehandling. Covidbevis visar att du är vaccinerad, har testat negativt för covid-19 eller har tillfrisknat från covid-19. Vid resor till EU och EES (Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz) rekommenderar polisen att svenska medborgare har med sig antingen pass eller ett nationellt id-kort som resehandling.