Enklare att resa med tre doser och nytt vaccinationsbevis

Ska du resa utomlands i vår, och har bara tagit två doser av vaccin mot covid-19? Då kan det vara dags att boka tid för en påfyllnadsdos (dos tre) för att kunna resa. Efter vaccinationen är det också bra om du hämtar ett nytt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se

Hand som håller i en telefon med ett covidbevis på skärmen.
Om du har fått en påfyllnadsdos behöver du ladda ned ett nytt vaccinationsbevis för att få ett uppdaterat bevis.

I samband med den nationella vaccinationsveckan lyfter E-hälsomyndigheten fram resor som ett bra skäl till att vaccinera sig.

När du har vaccinerat dig mot covid-19 med två doser är din vaccination bara giltig i 270 dagar, enligt ett EU-beslut. Skälet är att vaccinets verkan minskar med tiden och att det därför krävs en påfyllnadsdos.

Det betyder också att när du tagit din påfyllnadsdos så behöver du förnya ditt vaccinationsbevis – om du vill kunna använda det vid resor.

Har du inte vaccinerat dig alls eller bara tagit en dos, så är det hög tid att boka vaccination. Håll utkik på 1177.se efter var och när du kan vaccinera dig. Regionerna har god kapacitet att vaccinera.

Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

www.covidbevis.se kan du snabbt och enkelt hämta ditt vaccinationsbevis med hjälp av din e-legitimation. Är det första gången du ska hämta ditt vaccinationsbevis? Ta gärna del av E-hälsomyndighetens instruktionsfilm om hur du går tillväga.

Om du saknar e-legitimation kan du istället skriva ut en blankett på E-hälsomyndigheten webbplats, fylla i och posta till oss. Om du behöver hjälp med att skriva ut blanketten, vänd dig till ett servicekontor, ett medborgarkontor eller ett bibliotek.

Inför resan:

Tänk på att undersöka vad som krävs för din resa och på ditt resmål, besök www.swedenabroad.se

Skydda dig själv och andra! Vaccinationsveckan 14 – 20 mars

Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men fortfarande har mer än en miljon människor över 12 år inte tagit sin första dos.

Regeringen har därför gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en nationell temavecka för att få fler att vaccinera sig mot covid‑19. Uppdraget genomförs i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).