Behöver du ett nytt vaccinationsbevis inför utlandsresan?

Kanske ska du resa utomlands under våren eller har börjat planera för sommarsemestern. För dig som bara har tagit två doser vaccin mot covid-19 kan det vara dags att boka tid för en påfyllnadsdos för att få ett nytt vaccinationsbevis.

bild vaccinationsbevis hand
Om du har fått en påfyllnadsdos behöver du ladda ned ett nytt vaccinationsbevis för att få ett uppdaterat bevis.

För att slippa krångel på utlandsresan, undersök vad som gäller på ditt resmål och se till att du har ett aktuellt vaccinationsbevis.

Om det har gått 270 dagar sedan din andra dos, behöver du som är vuxen en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Det har EU bestämt. Barn och unga under 18 år omfattas inte av 270-dagarsregeln och behöver inte ta en påfyllnadsdos.

Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

När du har tagit din påfyllnadsdos så behöver du förnya ditt vaccinationsbevis – om du vill kunna använda det vid resor. Du kan hämta ett nytt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se

Där kan du snabbt och enkelt hämta ditt vaccinationsbevis med hjälp av din e-legitimation. Om det är första gången du ska hämta ditt vaccinationsbevis kan du se hur det går till på E-hälsomyndighetens introduktionsfilm.  

Apoteken kan hjälpa till med vaccinationsbevis   

Om du saknar e-legitimation kan du vända dig till ett av Sveriges cirka 1 400 apotek. Ta med dig godkänd legitimation, exempelvis ett körkort eller ett pass, så kan apotekspersonalen hjälpa dig med ditt vaccinationsbevis.

Du kan också skriva ut en blankett på E-hälsomyndighetens webbplats, fylla i den och posta till oss. Om du saknar skrivare, vänd dig till ett servicekontor, ett medborgarkontor eller ett bibliotek.

Ta reda på vad som gäller på just ditt resmål

Undersök vad som krävs för din resa och på ditt resmål, besök www.swedenabroad.se.

Flera länder kräver att besökare kan visa upp ett giltigt vaccinationsbevis vid ankomst och i vissa länder behövs vaccinationsbevis på exempelvis restauranger. Tänk på att det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och att reglerna kan ändras med kort varsel.

Läs mer om covidbevis här