Digitala lösningar för socialtjänst och kommunal vård och omsorg under coronakrisen
Coronapandemin skapar helt nya förutsättningar för landets kommuner inte minst inom vård, omsorg och socialtjänst. Flera kommuner använder digitala verktyg och har hittat nya smarta lösningar för att klara omställningen. För att sprida erfarenheter från detta publicerar vi nu berättelser från kommuner runt om i Sverige.
Först ut är Helsingborgs stad som införde en digital mötesplats för volontärer och hjälpbehövande samt Lunds kommun som skaffade surfplattor för digitala möten på äldreboenden.
– Det finns många goda exempel på hur kommunerna nu drar nytta av digitaliseringen för att klara sin verksamhet. Därför publicerar vi berättelser från landets kommuner. Vi vill inspirera andra att ta efter eller kanske hitta egna sätt att utnyttja digitaliseringens möjligheter, säger Agneta Aldor, utredare på E‑hälsomyndigheten.
Beskrivningarna från kommunerna har E-hälsomyndigheten tagit fram tillsammans med medarbetare i kommunerna som arbetar med respektive projekt. Om du har ett bra exempel som du vill dela med dig av är du välkommen att mejla Agneta Aldor.
Nya kommunberättelser publicerar vi efter hand på E‑hälsomyndighetens webbplats. Berättelserna uppmärksammas också på den nya webbplatsen digitalvardochomsorg.se (öppnas i ny flik).
Läs berättelserna
- Eskilstuna kommun har koll på smittläget, bemanning och skyddsutrustning med hjälp av digitalt stöd
- Sollentuna kommun startade videosamtal för föräldrar
- Matinköp via e-handel i Trollhättans hemtjänst minskar smittrisken
- Helsingborg skapade digital mötesplats för volontärer och hjälpbehövande under coronapandemin
- Lunds kommuns ordnade digitala möten med anhöriga
- Digital lösning förenklade hjälpen till Tomelillabor i karantän
- Trygghetssensorer underlättar för Varbergs kommun under pandemin
- Samarbete i Malmö stad löste bristen på skyddsvisir