Över 5 miljoner EES-analyser på apoteken förra året

Bild på Lisa Ericson
Lisa Ericson, eHälsomyndigheten.

Under 2018 gjordes nära 5,2 miljoner analyser med hjälp av Elektroniskt expertstöd (EES) på landets apotek. Det kan jämföras med år 2017 då antalet analyser var drygt 2,6 miljoner.

– Det är mycket glädjande att användningen av EES nära nog har fördubblats under 2018 jämfört med året innan. Det är ett kvitto på att farmaceuterna ser EES som ett bra verktyg vid receptexpeditionen och något som bidrar till en bättre läkemedelsanvändning, säger Lisa Ericson, produktansvarig för EES på eHälsomyndigheten.

EES är ett beslutsstöd som eHälsomyndigheten erbjuder för att farmaceuterna ska kunna jämföra läkemedelsinformationen i kundens alla elektroniska recept. Farmaceuten analyserar eventuella signaler om risk för läkemedelskrockar, olämpliga läkemedel eller feldoseringar.

Farmaceuterna har alltid möjlighet att erbjuda kunden en läkemedelsanalys med EES, men kan också göra bedömningen att det inte behövs i det enskilda fallet. Med EES kan olämpliga förskrivningar upptäckas och fler må bra av sina läkemedel.

Mer om EES: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/ees/