Kalmar och eHälsomyndigheten lockar till flytt

Tack vare eHälsomyndighetens etablering i Kalmar har 25 personer valt att flytta till Kalmar från andra ställen i landet. Kärlek, nyfikenhet och fina sommarminnen har också bidragit till tillskottet.

2018 blev ett väldigt händelserikt år för eHälsomyndigheten – myndigheten fick i somras uppdraget av regeringen att bygga Nationella läkemedelslistan. Annat som hände 2018 var att hela 120 nya medarbetare anställdes till myndighetens Kalmarkontor. Det innebär att myndigheten nu har 175 medarbetare i Kalmar och ett 60-tal i Stockholm.

– Rekryteringen har gått över förväntan och intresset för att börja på eHälsomyndigheten är fortfarande mycket stort. Så många som 25 personer har valt att flytta hit till Kalmar för att arbeta på myndigheten. Dessutom pendlar flera från Malmö, Karlskrona, Växjö, och andra orter i regionen, säger Johan Jervehed, hr-chef på eHälsomyndigheten.

Flyttade till Kalmar för nytt jobb

Några som valt att flytta för att arbeta på eHälsomyndigheten saknar tidigare koppling till Kalmar. En av dem är Fabian Göransson, farmaceutisk utredare.

– Att få jobba it-nära och som specialist för flera av myndighetens system lockade mig till eHälsomyndigheten, säger Fabian Göransson.

Han bodde tidigare i Göteborg där han arbetade som apotekschef och flyttade till Kalmar utan att känna någon i staden. Ett vågat beslut, men det gick snabbt för Fabian både att lära känna staden och få nya vänner.

– Det bästa med Kalmar är att det finns mycket att göra och det är nära till allt.

Tjänsten som farmaceutisk utredare är utmanande och det händer ständigt något som kräver Fabians uppmärksamhet.

– Ingen dag är den andra lik och jag får lära mig nya saker hela tiden. Det är också roligt att få chansen att arbeta statligt inom mitt eget fackområde.

Flyttar tillbaka till somrarnas Småland

eHälsomyndighetens rekryteringar har även gjort det möjligt att flytta tillbaka för dem som har en tidigare relation till regionen och längtat tillbaka till Kalmar. Det gäller både de som har växt upp i Kalmar och de som tillbringat somrarna i en stuga i trakten. En av dem är Annika Eriksson, verksamhetscontroller på myndigheten.

Annika är född och uppvuxen i Stockholm, men familjen har alltid haft ett lantställe i Torsås. Hon har arbetat statligt i 15 år, senast på Statens fastighetsverk. Under den perioden hittade hon kärleken i en man från Kalmarregionen och blev särbo med honom.

– På mitt förra jobb pendlade jag och jobbade på två orter. Tjänsten på eHälsomyndigheten gjorde att jag kunde ta steget fullt ut och flytta till Torsås, säger Annika Eriksson.

Att eHälsomyndigheten flyttade till Kalmar gjorde det möjligt för Annika att fortsätta arbeta statligt.

– eHälsomyndigheten erbjuder dessutom nya jobbutmaningar för mig. Det är en relativt ny myndighet vilket gör att jag får vara med och bygga upp och utveckla, menar Annika.

Det bästa med Kalmarregionen är enligt Annika att det är mindre stress och lättare att umgås. Boendesituationen är också en stor fördel och hon har bytt lägenheten i Solna mot en stor villa i Torsås.