Hittills i år har apoteken gjort 3,4 miljoner EES-analyser

Drygt 111 000 gånger använde apoteken eHälsomyndighetens beslutsstöd EES under förra veckan. Hittills i år har 3,4 miljoner EES-analyser gjorts vid expediering av läkemedel, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året.

EES Dialog

– Det är glädjande att användningen av EES fortsätter att öka. Vi ser det som ett kvitto på att vårt beslutsstöd är uppskattat och att farmaceuterna ser att det bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning, säger Lisa Ericson, farmacie doktor på eHälsomyndigheten.

EES är ett beslutsstöd som eHälsomyndigheten erbjuder apoteken och som ger farmaceuten möjlighet att jämföra läkemedelsinformationen i kundens alla elektroniska recept. Farmaceuten analyserar de eventuella signaler som EES ger om risk för läkemedelskrockar, olämpliga läkemedel eller feldoseringar.

Farmaceuterna har alltid möjlighet att erbjuda en läkemedelsanalys med EES om kunden samtycker, men kan också göra bedömningen att det inte behövs i det enskilda fallet.

Under 2017 gjordes 2,6 miljoner analyser med hjälp av EES på apoteken och året innan var antalet analyser drygt 950 000. I år 2018 har hittills 3,4 miljoner EES-analyser gjorts.

Mer om EES finns på vår webbplats