Illustration vanliga frågor

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.

Telefonnumret behövs för att säkerställa att Läkemedelsverket snabbt kan få kontakt med sökande apotek, om ett ärende brådskar.

Om du håller muspekaren över förkortningen ser du aktuell status i klartext. Status KB betyder Komplettering begärd.

En förteckning över vad alla förkortningar/status innebär finns i slutet av användarhandledningen för KLAS. Användarhandledningen hittar du på ingångssidan för KLAS.

Kontakta först din egen it-support för att kontrollera om det är ett lokalt problem med din dator. Kvarstår problemet efter det kan du kontakta E-hälsomyndigheten på e-post: servicedesk@ehalsomyndigheten.se.

När du fyller i licensmotiveringen kan du lägga till den ifyllda blanketten som bilaga. Hur du gör finns beskrivet i användarhandledningen för förskrivare, som du hittar på ingångssidan för KLAS.

Kontakta den aktuella förskrivaren och be hen skicka in den via KLAS i stället. Licensansökningar som inkommer till Läkemedelsverket utanför KLAS kan komma att avvisas.

Produkten kan ha inaktiverats av olika anledningar. Mata in produktinformationen manuellt istället. Om licensen beviljas kommer produkten att läggas upp på nytt.

Du kan uppdatera informationen i din profil i KLAS så kommer denna information att fyllas i automatiskt när du skapar nya motiveringar. Utförligare instruktioner för det här finns i användarhandledningen, som du hittar på ingångssidan för KLAS.

Inloggning i KLAS sker med e-legitimation. Du som arbetar i Sverige men bor i ett annat EU-land kan när länder har anslutit sig till eIDAS välja att logga in med din utländska e-legitimation (Foreign eID).

Mer information om vilka länder som är anslutna finns hos Sweden connect: Om Sweden Connect

Om landet där din e-legitimation är utfärdad ännu inte är ansluten till eIDAS kan du inte logga in i KLAS. Be en kollega om hjälp med motiveringen.

Nej, det är inte obligatoriskt. Även om du som förskrivare valt ett apotek är det inte ett krav att det apoteket behandlar ärendet, då patienten har rätt att välja valfritt apotek. Det viktigaste är att ett apotek kontaktas för vidare handläggning av licensärendet.

Läs användarhandlingen KLAS för mer information om KLAS till dig som förskrivare.

Kontakta din lokala SITHS-korts administratör och i andra hand er egen it-support.

Enhets-id är är ett unikt löpnummer som skapas första gången en vårdenhet registreras på ett apotek. Om det anges på blanketten underlättar det för apoteket när de ska söka upp vårdenheten, eftersom de hittar rätt på en gång.

Apoteket kan ta fram enhets-id. Men det är inte obligatoriskt att ange på fullmaktsblanketten, du kan lämna in den utan att fylla i det.

Ja, om det finns två vårdnadshavare så måste båda underteckna blanketten. Bådas legitimation ska dessutom visas upp när fullmaktsblanketten lämnas in till apoteket.

Fullmakter där vårdnadshavare inte kan eller vill skriva under får inte sparas i E-hälsomyndighetens fullmaktsregister. 

Nej, barn under 18 år får inte själva teckna fullmakt, utan det är barnets vårdnadshavare som tecknar fullmakter om det är aktuellt.

Nej, det finns ingen möjlighet att teckna en fullmakt för apoteksärenden för ensamkommande med god man. Det beror på att myndighetens register inte får innehålla fullmakter från god man. Vi har även en teknisk begränsning som gör att registret kräver att det finns en vårdnadshavare när fullmakt för barn ska registreras.

Läkemedelskollen erbjuds som uthoppstjänst i 1177 Vårdguidens e-tjänster. I Läkemedelskollen har du tillgång till samma information som du tidigare haft i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

För att skydda barns integritet och rätt till privatliv är det i dagsläget inte möjligt att logga in med ett barns e-legitimation och ta del av känsliga personuppgifter.

Om du är inloggad i 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du inte logga in igen i Läkemedelskollen. Det är möjligt tack vare en samordnad identitetshantering mellan tjänsterna och gäller dig som använder någon av de lösningar som Läkemedelskollen accepterar för närvarande: bankID, mobilt bankID och Freja eID plus.

Nationella läkemedelslistan är ett nationellt informationssystem som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten en gemensam och aktuell bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor (förbrukningsartiklar, teknisk sprit samt livsmedel till barn under 16 år). Registret regleras av lagen om nationell läkemedelslista och tas fram av E-hälsomyndigheten på uppdrag av regeringen.